lipca 25, 2021

Wiejski garnek z mięsem mielonym - danie jednogarnkowe

Lubię wszelkie dania jednogarnkowe, bo ich przygotowanie zazwyczaj nie jest pracochłonne. Wiejski garnek to mieszanka warzyw z mielonym mięsem. Danie dość długo dusimy na małym ogniu. 


700g mielonego mięsa, u mnie drobiowe
2 średnie cukinie
3 czerwone papryki 
4 duże ziemniaki 
2 duże cebule
700g passaty pomidorowej 
2 czubate łyżki suszonej natki pietruszki
1 czubata łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżki ostrej papryki
1 łyżka czosnku granulowanego
sól, pieprz
olej

1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mielone mięso do zarumienienia.
2. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, smażymy jeszcze przez około 10 minut. Po tym czasie wlewamy passatę, dodajemy przyprawy. 
3. Przykrywamy garnek pokrywką, danie dusimy na małym ogniu przez około 1 godzinę. W międzyczasie jeśli będzie potrzeba można dolewać wody. 



wiejski garnek, mięso mielone, ziemniaki, wiejski kociołek, mielone drobiowe, fit, dieta, dietetyczny obiad, zdrowy obiad, danie jednogarnkowe, papryka, cukinia, cukinii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP