Odkąd odkryłam ten przepis korzystam wyłącznie z niego. Ciasto na pizzę bez wyrastania wydało mi się zbyt idealne by było prawdziwe... a jednak!:)
- jest miękkie i puszyste
- nie czuć w nim drożdży
- sami decydujemy czy będzie miękkie czy chrupiące zależnie od czasu pieczenia
- jeśli chcemy grube ciasto, podwajamy porcję bez obaw, że ciasto się nie upiecze (pieczemy wtedy 20 minut)
- możemy zrobić z niego również małe pizze- pizzerinki
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanka ciepłego mleka
25g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczka soli
1. Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Wlewamy do miski. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta
2. Ciasto wałkujemy i przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika nasmarowaną olejem lub formujemy kształt klasycznej pizzy zawijając brzegi.
3. Na ciasto układamy ulubione składniki. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut.
znam ten przepis i faktycznie wychodzi genialnie i expresowo :)
OdpowiedzUsuńRobilam kilka razy i za kazdym razem pycha. Najlepszy przepis na ciasto!!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało:)
UsuńDziękuję za komentarz i pozdrawiam:)
Przepis zachęcający... Do mąki można też dodać bazylię wysuszoną przyprawę, ciasto jest bardzo smaczne. Posmarowane sosem z przecieru pomidorowego, bazylii i czosnku... zaskoczy najbliższych...
OdpowiedzUsuńa da się z niego zrobić kluski parowe albo rogaliki ( z większą ilością cukru oczywiście)
OdpowiedzUsuńNiestety nie wiem, nie próbowałam.
UsuńLepiej nie prubuj
UsuńCzy piekarnik ma być nagrzany?
OdpowiedzUsuńTak, koniecznie nagrzany.
Usuńdziękuję :)pozdrawiam
UsuńNie zawsze mam swieze drozdze wiec zastepuje je suszonymi.Do ciasta uzywam wylacznie oliwy z oliwek.
OdpowiedzUsuńDziękuję za świetny przepis :-) I ten cieniutki spód-mega :-)
OdpowiedzUsuńNie będę owijać w bawełnę - właśnie takiego przepisu na pizzę szukałam :)
OdpowiedzUsuńCzy mogą być suche drożdże?
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mleka można wodę lub mleko roślinne? Dzieci mam na mleko uczulone 😞
OdpowiedzUsuńJasne, może to być nawet woda:)
UsuńRobiłam z tego przepisu pizzerinki - były pyszne i super cienkie. Smakowały zupełnie, jak normalna pizza na cienkim cieście, a zrobiło się je szybko. Do normalnej pizzy używam mniej składników (żeby ciasto było cienkie), bo mam małą blachę. Bardzo dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten przepis,za każdym razem robię z podwójnym porcji i jest pycha :)
OdpowiedzUsuńCzy na dużą blachę podwajamy składniki,czy to już jest na dużą blachę?
OdpowiedzUsuńTo przepis na dużą blachę, cienkie ciasto. Dla grubego podwajamy składniki.
UsuńDziękuję. Nawet ja która nie potrafiła upiec pizzy upiekłam 😊😊😊 to pizza magiczna znika nie wiadomo kiedy....pozdrawiam
UsuńZdecydowanie polecam. Zrobiłam 2 i nie żałuję. Pyszna 😀
OdpowiedzUsuńOd czytania komentarzy cieknie mi ślinka. Jeszcze dzisiaj upiekę jak wnuczki przyjdą ze szkoły. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńWychodzi idealne!jak z pizzerii
OdpowiedzUsuńPrzepis super !! Ciasto mięciutkie w środku, chrupiące z wierzchu. Pychota :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis robiłam cienkie ciasto,następnym razem spróbuję na grubszym.Polecam ten przepis😃
OdpowiedzUsuńSuper przepis robiłam w sobotę na cienkim cieście, następnym razem bebędz na grubszych bo mąż sie nie najadł.😃
OdpowiedzUsuńPieczemy z termoobiegiem czy góra-dół ??
OdpowiedzUsuńo święta semolino grano duro oczywiście że piekarnik na grzanie prawo-lewo
UsuńUwielbiam takie proste przepisy, raz, dwa i obiad gotowy :D
OdpowiedzUsuń25g świeżych drożdży to ile będzie w przeliczeniu na surowe? Pozdrawiam, Kasia
OdpowiedzUsuńDrożdże świeże to drożdże surowe.
UsuńPozdrawiam:)
tez mi wielkie odkrycie przepisu hahahahaha :P prawdziwy włoski pizzerman doda jeszcze jajko . a dlaczego ? dla koloru. niech zgadnę , na pizze walicie sos czosnkowy ? zróbcie tak bedac we włoszech w restauracji :)
OdpowiedzUsuńA ja serwuje włochom nasze propozycje i podaje im a to sos czosnkowy a to na grubym cieście itp itd i zawsze wcinają i mówią, że ciekawe i przede wszystkim smaczne no i zawsze wracają wiec wyluzuj troche hihi
Usuńpizza z jajem w cieście o mamma mia zabijcie mnie
Usuńrobiłam już kilka razy i jestem zadowolona ale mam pytanie czy można zrobić to ciasto kilka godzin wcześniej i jak go przechowywać
OdpowiedzUsuńMożna zrobić kilka godzin wcześniej i przechowywać w lodówce:).
UsuńSuper ciasto. Robiłam wielokrotnie, zawsze jest udane. Kiedy tylko rodzinka chce zjeść pizzę biorę w ręce przepis i... 1,2,3 gotowe 😁 poleciłam już wielu osobom 😊. Gdy czasem ciasta zostaje wrzucam do lodówki i robię na drugi dzień pizzerki do szkoły 🤩
OdpowiedzUsuńMam pytanko, ten przepis to na ile osób ?
OdpowiedzUsuńPizzą najedzą się 2 osoby lub 1 bardzo głodna:)
UsuńPiec góra-dół czy z termoobiegiem ?
OdpowiedzUsuńRobiłam już dwa razy. Naprawdę bardzo szybko się ją przygotowuje i jest dobra. Raz wyszła chrupiąca, a drugi raz krócej piekłam - 10 minut i wyszła puszysta i mięciutka. Polecam przepis, każdemu wyjdzie��
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńdlaczego brzeg ciasta się nie rumieni podczas pieczenia.
M.
...............:)
OdpowiedzUsuń