października 03, 2016

Ciasto na pizzę bez wyrastania / bez rośnięcia - najszybsze, najlepsze

Odkąd odkryłam ten przepis korzystam wyłącznie z niego. Ciasto na pizzę bez wyrastania wydało mi się zbyt idealne by było prawdziwe... a jednak!:) 
- jest miękkie i puszyste
- nie czuć w nim drożdży
- sami decydujemy czy będzie miękkie czy chrupiące zależnie od czasu pieczenia
- jeśli chcemy grube ciasto, podwajamy porcję bez obaw, że ciasto się nie upiecze (pieczemy wtedy 20 minut)
- możemy zrobić z niego również małe pizze- pizzerinki
- możemy rozłożyć ciasto na całą blachę lub uformować kształt klasycznej pizzy


1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanka ciepłego mleka
25g świeżych drożdży
2 łyżki oleju 
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczka soli

1. Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Wlewamy do miski. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta
2. Ciasto wałkujemy i przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika nasmarowaną olejem lub formujemy kształt klasycznej pizzy zawijając brzegi. 
3. Na ciasto układamy ulubione składniki. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut. 


35 komentarzy:

  1. znam ten przepis i faktycznie wychodzi genialnie i expresowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam kilka razy i za kazdym razem pycha. Najlepszy przepis na ciasto!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało:)
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Przepis zachęcający... Do mąki można też dodać bazylię wysuszoną przyprawę, ciasto jest bardzo smaczne. Posmarowane sosem z przecieru pomidorowego, bazylii i czosnku... zaskoczy najbliższych...

    OdpowiedzUsuń
  4. a da się z niego zrobić kluski parowe albo rogaliki ( z większą ilością cukru oczywiście)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy piekarnik ma być nagrzany?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie zawsze mam swieze drozdze wiec zastepuje je suszonymi.Do ciasta uzywam wylacznie oliwy z oliwek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za świetny przepis :-) I ten cieniutki spód-mega :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie będę owijać w bawełnę - właśnie takiego przepisu na pizzę szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy mogą być suche drożdże?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy zamiast mleka można wodę lub mleko roślinne? Dzieci mam na mleko uczulone 😞

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam z tego przepisu pizzerinki - były pyszne i super cienkie. Smakowały zupełnie, jak normalna pizza na cienkim cieście, a zrobiło się je szybko. Do normalnej pizzy używam mniej składników (żeby ciasto było cienkie), bo mam małą blachę. Bardzo dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ten przepis,za każdym razem robię z podwójnym porcji i jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy na dużą blachę podwajamy składniki,czy to już jest na dużą blachę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To przepis na dużą blachę, cienkie ciasto. Dla grubego podwajamy składniki.

      Usuń
    2. Dziękuję. Nawet ja która nie potrafiła upiec pizzy upiekłam 😊😊😊 to pizza magiczna znika nie wiadomo kiedy....pozdrawiam

      Usuń
  14. Zdecydowanie polecam. Zrobiłam 2 i nie żałuję. Pyszna 😀

    OdpowiedzUsuń
  15. Od czytania komentarzy cieknie mi ślinka. Jeszcze dzisiaj upiekę jak wnuczki przyjdą ze szkoły. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wychodzi idealne!jak z pizzerii

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepis super !! Ciasto mięciutkie w środku, chrupiące z wierzchu. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super przepis robiłam cienkie ciasto,następnym razem spróbuję na grubszym.Polecam ten przepis😃

    OdpowiedzUsuń
  19. Super przepis robiłam w sobotę na cienkim cieście, następnym razem bebędz na grubszych bo mąż sie nie najadł.😃

    OdpowiedzUsuń
  20. Pieczemy z termoobiegiem czy góra-dół ??

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam takie proste przepisy, raz, dwa i obiad gotowy :D

    OdpowiedzUsuń
  22. 25g świeżych drożdży to ile będzie w przeliczeniu na surowe? Pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdże świeże to drożdże surowe.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  23. tez mi wielkie odkrycie przepisu hahahahaha :P prawdziwy włoski pizzerman doda jeszcze jajko . a dlaczego ? dla koloru. niech zgadnę , na pizze walicie sos czosnkowy ? zróbcie tak bedac we włoszech w restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja serwuje włochom nasze propozycje i podaje im a to sos czosnkowy a to na grubym cieście itp itd i zawsze wcinają i mówią, że ciekawe i przede wszystkim smaczne no i zawsze wracają wiec wyluzuj troche hihi

      Usuń
  24. robiłam już kilka razy i jestem zadowolona ale mam pytanie czy można zrobić to ciasto kilka godzin wcześniej i jak go przechowywać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić kilka godzin wcześniej i przechowywać w lodówce:).

      Usuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP