Kiedy najdzie nas ochota na konkretny kawał mięsa - sięgnijmy po karkówkę:). Robi się praktycznie sama, bo wystarczy przygotować ją wcześniej i umieścić w piekarniku na 1,5h.
1 kg karkówki
3-4 cebule
1/2 szklanki keczupu
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 szklanka wody
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
1. Karkówkę kroimy w grube plastry. Każdy z nich przekrawamy na pół i delikatnie rozbijamy. Cebulę kroimy w krążki. Keczup, koncentrat, musztardę, wodę i przyprawy mieszamy ze sobą.
2. Karkówkę i cebulę umieszczamy w dużej misce. Wlewamy sos i mieszamy tak by pokrył mięso i cebulę.
3. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1,5 h, z czego pierwsze 45 minut pod przykryciem.
o matko! jak to musi pysznie smakować :D zapisuję do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie, mniammm.....
OdpowiedzUsuńFajne danie. Zapisuję do zrobienia.
OdpowiedzUsuńDanie bardzo smaczne szybko i samo sie robi.Polecam.
OdpowiedzUsuńRobiłam już 3 razy pychotka polecam
OdpowiedzUsuńZrobiłem , jest mega tylko wody dałem ok. 1,5 szklanki
OdpowiedzUsuńNa pytanie co chcą moje dzieci na obiad jednogłośnie odpowiedzieli: to pyszne mięsko w czerwonym sosie!Jak dla mnie najlepsza rekomendacja ;)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie , Zapisuję do zrobienia.
OdpowiedzUsuńPyszne,wszystkim smakuje! Robię juz kolejny raz.
OdpowiedzUsuńRobiłam już pare razy polecam pyszności !!!
OdpowiedzUsuńMacie racje,to jest pyszne.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam czeka na upieczenie
OdpowiedzUsuń3-4 cebule sprawiły, że sos nie był o smaku ketchupu lecz cebuli. Polecam zmniejszenie ilości cebulki
OdpowiedzUsuń