marca 07, 2017

Karkówka pieczona w keczupie z cebulą

Kiedy najdzie nas ochota na konkretny kawał mięsa - sięgnijmy po karkówkę:). Robi się praktycznie sama, bo wystarczy przygotować ją wcześniej i umieścić w piekarniku na 1,5h. 



1 kg karkówki
3-4 cebule
1/2 szklanki keczupu 
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 szklanka wody
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu 

1. Karkówkę kroimy w grube plastry. Każdy z nich przekrawamy na pół i delikatnie rozbijamy. Cebulę kroimy w krążki. Keczup, koncentrat, musztardę, wodę i przyprawy mieszamy ze sobą. 
2. Karkówkę i cebulę umieszczamy w dużej misce. Wlewamy sos i mieszamy tak by pokrył mięso i cebulę.
3. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1,5 h, z czego pierwsze 45 minut pod przykryciem.


3 komentarze:

  1. o matko! jak to musi pysznie smakować :D zapisuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie, mniammm.....

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne danie. Zapisuję do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP