listopada 23, 2014

Pizza na miękkim cieście - krok po kroku

Cała tajemnica dobrej pizzy tkwi w cieście. Ja długo szukałam receptury na miękkie ciasto idealne i myślę, że w końcu ją znalazłam. Jest lekkie, puszyste, nie za cienkie i nie za grube. Domowa pizza to pomysł na smaczny obiad lub pyszną kolację. Jest tańsza i przede wszystkim dużo smaczniejsza niż jej kuzynka zamawiana z pizzerii. ;-)

Pizza na miękkim cieście


(przepis na blaszkę, która jest w wyposażeniu każdego piekarnika)

Na ciasto:
3 szklanki mąki (400g)
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka ciepłego mleka
25g drożdży
3 łyżki oleju

Na sos:
6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego
4 czubate łyżeczki keczupu (u mnie pikantny)
3 ząbki czosnku
przyprawa do pizzy, bazylia, oregano, pieprz 

Dodatki:
2 średniej wielkości cebule
około 200g szynki konserwowej
5-6 pieczarek
200g żółtego sera
kulka mozarelli

1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, olej, mieszamy. W ciepłym mleku* rozpuszczamy drożdże dokładnie mieszając. Rozczyn wlewamy do miski, zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1h. 
 *mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące (by nie zabić drożdży)

 

2. Przygotowujemy sos: do miski wlewamy koncentrat i keczup. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, przyprawę do pizzy i pieprz*. Wszystko mieszamy. 
*ilość ziół jak i czosnku jest dowolna i zależna od preferencji


3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty, mozarellę i szynkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce.*
*oczywiście mamy całkowitą dowolność jeśli chodzi o ilość i rodzaj składników :-)


4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy starając się utrzymać formę prostokąta i rozkładamy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym. Kolejno układamy: cebulę, szynkę, pieczarki, ser żółty, mozarellę. 


5. Pizzę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. 

16 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję i potwierdzam - była smaczna. :)

      Usuń
  2. Robię bardzo podobne ciasto :))
    Aż mi się pizzy zachciało :D
    Ale nie ma tak dobrze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, pizza na kolację to świetny pomysł. :))

      Usuń
  3. Wygląda obłędnie :) Od dłuższego czasu chodzi za mną taka domowa pizza i teraz już chyba będę musiała zrobić :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. :)
      Koniecznie pochwal się czy wyszła. :))

      Usuń
  4. Bardzo lubię domowa pizze chociaż nie zawsze mi wychodzi ;) Twoja wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego ciasta zawsze wychodzi. :) Spróbuj. :)

      Usuń
    2. Pyszna pizza, właśnie zjedliśmy z moją rodzinką😀😀super przepis!! Nareszcie miękkie ciasto. Zawsze wychodziło zbyt twarde, a to idealnie miękkie. Bo wiadomo, że taką typowo włoską cienką pizzę ciężko jest zrobić w domu, więc taka domowa z Twojego przepisu jest idealną alternatywą. Taka pizza po polsku 😊😊dzięki

      Usuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie. No i wiadomo - domowa najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto właśnie rośnie, sos gotowy:-) dziękuję za przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne :-) Mąż był zachwycony tak miękkim i pysznym ciastem he he :-) Dzięki takim osobą jak Ty coś ze mnie będzie he he :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyznam, ze korzystalam tylko z przepisu na ciasto - wyszlo faktycznie miekkie i idealnie nie za grube nie za chude (ok.2,5cm) - WRESZCIE UDANY PRZEPIS ! Dziekuje !!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Udało się! Bardzo smaczna, miękka i elastyczna pizza! Pierwsza która mi wyszła!!! Będe zaglądać tu częściej 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wyszlo mieciutkie😃

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP