Najlepsza fit wersja kotletów mielonych! Dodatek warzyw sprawia, że są wilgotne i delikatne. Pieczemy je a nie smażymy, przez co są bardzo zdrowe. Cukinia jest dostępna przez cały rok, ale to właśnie teraz mamy na nią sezon - korzystajmy:).
400g mielonego mięsa z fileta z kurczaka
1 średnia cukinia (ok. 400g)
2 marchewki
1 cebula
2 jajka
2 czubate łyżki bułki tartej
sól, pieprz, czosnek granulowany
1. Marchew i cukinię ścieramy na tarce, posypujemy delikatnie solą, mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie warzywa odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy mięso, posiekaną drobno cebulę, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Masę wyrabiamy do dokładnego połączenia składników.
2. Z masy formujemy nieduże kule. Kładziemy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy na kształt kotleta.
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do zarumienienia.
pieczone mielone z cukinią i marchewką, drobiowe, z fileta, detetyczne, fit , zdrowe, mielone z fileta, obiad, danie obiadowe, fit obiad, zdrowy obiad, dietetyczny obiad, obiad 500 kcal, przepis, cukinia, marchewka, jajka, kotlety, kotlet
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.