Robię mnóstwo serników, bo sernik to moje ulubione ciasto. Nie było jeszcze takiego, który by mi nie smakował, nie każdy przepis na sernik publikuję na blogu, bo mam odnośnie nich duże wymagania. ;-) Ten spełnił je w 100%! Jest miękki, puszysty, rośnie wysoki i nie opada. Do tego jest wilgotny. Choć zazwyczaj puszyste serniki smakują mi mniej niż ciężkie, zbite, stawiam go na równi z moim ulubionym, złotą rosą: http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/11/sernik-zota-rosa-ii.html

150g herbatników
1 kg sera z wiaderka
2 budynie waniliowe bez cukru
8 jajek L
3/4 szklanki cukru
Polewa:
125 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
4 łyżki mleka
kolorowa posypka
kolorowa posypka
1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy budyń w proszku nadal miksując. Następnie dodajemy ser, łyżka po łyżce.
2. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białka. Białka przekładamy do masy serowej i mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.
3. Blaszkę o wymiarach około 35x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki a na nie wylewamy masę serową.
4. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy zamknięte drzwiczki i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 15 minut. Następnie uchylamy drzwiczki, zostawiamy sernik na kolejne 15 minut. Następnie studzimy na blacie.
5. Przygotowujemy polewę: masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier puder. Kiedy cukier się rozpuści wlewamy mleko, dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia, dodajemy kakao, mieszamy do połączenia składników. Polewę wylewamy do razu na wystudzone ciasto, dekorujemy posypką. Chłodzimy w lodówce.
chętnie zjadłabym do kawy :) również uwielbiam serniki :)
OdpowiedzUsuńFajny prosty przepis. Takiego wlasnie szukalam :) Nic tylko brac sie za pieczenie :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wyszedł pysznie:)
Usuńczy jest bez tłuszczu
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki są podane w przepisie:)
UsuńSernik jest bez oleju/śmietanki/masła:)
Upiekę na święta zobaczę i napiszę
OdpowiedzUsuńCzekam na opinię:)
UsuńPozdrawiam!
Witam mam pytanie czy sok z cytryny mozna dodac i ser mascarpone 250g?
Usuńsuperowy na świeta w sam raz ;)
OdpowiedzUsuńno i to sie nazywa przepis :) polecam super :)
OdpowiedzUsuńprosze o wiecej takich prostych i smacznych :)
Z prostych i smacznych polecam również jabłeczni sypany: http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/02/jabecznik-sypany.html
UsuńNie ma szans by się nie udał:)))
Czy ktoś już robił z tego przepisu ? Bo ja mam zamiar wypróbować i mam nadzieję, że się uda ? :)
OdpowiedzUsuńktos wyprobował przepis?
OdpowiedzUsuńciekawe, ze bez masła lub margaryny- zawsze dawałam tłuszcz, by sie ser nie wytopił
OdpowiedzUsuńZgadza się:)
UsuńI dlatego wychodzi taki puszysty i lekki:)
Chciałbym się też zapytać, ale nie widzę żebyś odpowiadała na dotychczasowe zadawane pytania :-(
OdpowiedzUsuńPytaj śmiało - tutaj lub na e-mail:)
UsuńPrzepis dzisiaj wypróbowany :) sernik robiony pierwszy raz w życiu i wyszedł wspaniale^^
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)
UsuńJa też upiekłam go na Święta:)
Właśnie mi się podoba to że jest bez tłuszczu, tylko obawiałam się czy nie będzie za suchy i czy można dodać ksylitol zamiast cukru? Upieklabym go za tydzień na przewody:-) wesołych Świąt życzę :-)
OdpowiedzUsuńPewnie, można dodać ksylitol:)
UsuńSerniki to moje ulubione ciasta :D A ten wygląda bajecznie !!! Muszę go upiec na ten weekend ~!
OdpowiedzUsuńWitam a można zrobić na kruchym cieście? Dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńNiestety nie próbowałam:(
UsuńBezpieczniej na herbatnikach.
Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam na kruchy kakaowym spodzie i część ciasta w formie płatków dałam na wierzch. Dla pewności piekłem 1 godzinę. Wyszedł przepyszny.
OdpowiedzUsuńProszę o informację dot. budyniu - czy mają być budynie na 3/4 l mleka czy na 1/2 l mleka?
OdpowiedzUsuńStandardowy na 1/2 litra.
UsuńCzy można go zrobić z pól kilograma sera?
OdpowiedzUsuńTak, wtedy z połowy składników, mniejsza forma + krótszy czas pieczenia. Powodzenia:)
Usuńhej mam pytanie jak ten sernik upiec w piekarniku elektrycznym ? chodzi mi o temperaturę
OdpowiedzUsuńPrezentuje się smakowicie, aż mi ochoty narobiłaś! Teraz będę w weekend piekła :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry.
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać, jakiego rozmiaru okrągłej blachy mogę użyć?
Sernik cudo, mój Mąż oszalał :)
Pozdrawiam
Myślę, że około 26 cm. Powodzenia:)
UsuńWitam,czy budyń ugotować czy wsypać sam proszek
OdpowiedzUsuńWsypujemy suchy:)
UsuńPierwszy raz piekłam ciasto. Wyszło świetne. Dzięki! :)
OdpowiedzUsuńWitam, pierwszy raz pieklam sernik i scisle trzymalam sie przepisu, zrobilam z twarogu tlusciutkiego, wszystkie skladniki w temp pokojowej,pieklam godzinke, wszystko jak nalezy. Sernik pod koniec pieczenia nawet calkiem wyrosl, choc srodek tak nie do konca... po ostygnieciu sernik opadl, jest zbity i ciezki. W smaku calkiem fajny ale to zupelnie nie taka konsystencja jaka powinna byc... Co poszlo nie tak? Moze jakas podpowiedz...? Z gory bardzo dziekuje. Uwielbiam serniki ale te puszyste i moim celem jest sie tego nauczyc ;-)
OdpowiedzUsuńPowodów może być wiele:(
UsuńTwaróg powinien być dobrze przemielony (ja używam gotowego z wiaderka) a wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Trzeba unikać otwierania drzwiczek i zaglądania do piekarnika. Powinien wystudzić się w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami - może stać tam nawet całą noc.
Mam nadzieję, że następnym razem się uda:)
Co za głupie pytania niektórzy tu żądają,jak w przedszkolu
OdpowiedzUsuńA ja chciałam spytać, jakie grzałki mają byc włączone w czasie pieczenia?
OdpowiedzUsuńDzięki z góry za odpiwiedz.
Piękny wyszedł Ci ten sernik. Ja zrezygnowałabym tylko z tej kolorowej posypki.Uwielbiam serniki dlatego wypróbuje Twój przepis jeszcze dziś.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyrósł pięknie, ale otworzyłam drzwiczki i opadł. Mam tylko nadzieję że nie będzie to zakalec. Teraz stygnie 😞
OdpowiedzUsuńWspaniały
OdpowiedzUsuńCzy można dodać brzoskwinie z puszki ?
OdpowiedzUsuńNie polecam - sernik opadnie.
UsuńUpieklam-jest super. Lekki, puszysty no i nie opadl.Dodalam cukier waniliowy-to tak dla smaku.
OdpowiedzUsuń