października 02, 2022

Leco z ciecierzycą

Zamiast leczo jedzonego z pieczywem proponuję leczo z ciecierzycą, które jest na tyle sycące, że nie potrzeba już do niego dodatków. 



2 długie kiełbasy
4 czerwone papryki
1 duża cukinia lub 2 małe
500g passaty pomidorowej
1 słoik ciecierzycy
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz
olej

1. Kiełbasę kroimy w plastry. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na duże kawałki. Cebulę kroimy w kostkę.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę. Kiedy się zarumieni dodajemy warzywa. Solimy, smażymy chwilę, wlewamy passate, dusimy przez30 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę.
3. Pod koniec doprawiamy do smaku. 



dania obiadowe, kiełbasa, leczo, papryka, cukinia, ciecierzyca, fit przepis, zdrowe przepisy, dietetyczny obiad, przepis, przepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP