kwietnia 09, 2015

Bułki do kebaba

Bułki to najbardziej pracochłonna część przy robieniu domowego kebaba. Zrobione są z drożdżowego ciasta, które trzeba zagnieć, zaczekać aż wyrośnie a na końcu upiec.  Ale zapewniam, że warto. :-) Najdłuższy jest czas oczekiwania, bo rzeczywistej pracy przy nich niewiele. Bułki można zrobić w większej ilości i zamrozić, bo po odmrożeniu i podgrzaniu w piekarniku lub na grillu elektrycznym są równie smaczne a nawet jeszcze bardziej przypominają bułkę z kupnych kebabów. 


600g mąki pszennej
250ml ciepłej wody
50g drożdży
1 łyżeczka cukru
150g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 jajko do posmarowania
sezam 

1. Do ciepłej wody dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, aż zaczyn się podniesie. 
2. Do miski przekładamy mąkę, jogurt, sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
3. Wyrośnięte ciasto prosto z miski przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika i palcami rozciągamy i ugniatamy tak by przybrało kształt koła. Pozostawiamy do wyrośnięcia na czas kiedy piekarnik będzie się nagrzewał. Tuż przed włożeniem do piekarnika, nacinamy wzdłuż ostrym nożem, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.
4. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 25-30 minut, do uzyskania złotego koloru. Po ostygnięciu kroimy na 4 części.






67 komentarzy:

  1. Oo jak prawdziwe! Muszę kiedyś takie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają świetnie :) zapożyczam przepis
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis zabieram ze sobą :-) super Ci wyszły. Z chęcią spróbuje takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebek Ramazan jest super! ja znam bez zagniatnia więc roboty w zasadzie zero a smak niesamowity.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie warto się pomęczyć i zrobić własne bułki. Nigdy nie robiłam tych kebabowych, bo w ogóle nie jadam kebabów. Są nieporęczne jako fast food i nigdy nie wiadomo, co w nich jest. Jeśli kiedyś jednak skuszę się, żeby zrobić go w domu, samodzielnie, to na sto procent wrócę do Twoich bułek - super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dal Ciebie nie ma niemożliwych wypieków;) piękne bułki, kebab w nich będzie niezwykle smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają super, aż nabrałam ochoty na kebab :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Skorzystam z przepisu. Bułek do kebaba w domku nie robiłam jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne bułeczki, świetne do kebaba, tak jak piszesz :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na jogurcie muszą być fantastyczne, pachną aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ojj, ale zrobiłaś mi ochotę na kebsa :D w takiej bułeczce! MIAMI *.*
    Pozdrawiam S.

    OdpowiedzUsuń
  13. Super te bułeczki! Kupię jogurt i upiekę, już mi pachną:)😋 Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie się upiekła, pachnie w całym domu. Dziękuję za przepis pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  15. Buleczki zarabiste wyszly wspaniale pycha!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wypróbowałam już wiele przepisów na bułki do kebaba.Z jogurtem robiłam pierwszy raz.Bułki są cudnie chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. To najlepszy przepis jaki miałam .BARDZO DZIĘKUJE -RODZINKA JEST ZACHWYCONA -nawet mój mały niejadek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały:) Ja też długo szukałam najlepszego przepisu - po tym już nie szukam:))
      Pozdrowienia!

      Usuń
  17. Nie mam w zwyczaju komentować przepisów, ale tutaj brak wyrażenia swojej opinii to grzech! ;) Bułki są po prostu REWELACYJNE!!! Wygląd jest super, a smak niesamowity :) Muszę jeszcze tylko popracować nad krojeniem ich, bo niektóre gdzieś tam mi się rozleciały :/ Serdeczne dzięki za ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały:)
      Przy krojeniu ważny jest użycie naprawdę ostrego noża, bo rzeczywiście mają tendencję do kruszenia się tu i tam;)

      Usuń
    2. Nóż jest bardzo ostry, tylko "operatorka" kiepska ;)))

      Usuń
  18. Jestem gotowy je zrobić i zaczynam resztę po upieczeniu 😀

    OdpowiedzUsuń
  19. Upieczone i zjedzone ze smakiem, pyszne 😄
    POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyszły przepyszne, dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy zamiast jogurtu naturalnego można dać jogurt typu greckiego? Jest gęstszy,więc może 75g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam z jogurtem typu greckiego - te bułki są tak kruche i delikatne, że niczego bym nie zmieniała.

      Usuń
  22. Planuje zrobić te bułki, ale nigdy się za pieczywo poza ciastem do pizzy nie brałem, mogę się dowiedzieć jakiej średnicy powinno być ciasto na blaszce i jakiej mniej więcej grubości? Będę wdzięczny za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno to dokładnie sprecyzować - ja zawsze rozwałkowuję je tak by zajmowało całą blaszkę z wyposażenia piekarnika:)

      Usuń
  23. Dobry przepis. Uzylem ciasta nie tylko do kebabow ale rowniez jako spod pod pizze i bulek do hamburgerow. Polecam jogurt zblendowac z czosnkiem i cebula bulka ma wtedy dodatkowy posmak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł!:) Na pewno spróbuję następnym razem:)

      Usuń
  24. Witam! Czy można użyć do tego przepisu suchych drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam:) Nigdy nie próbowałam z suchymi drożdżami, ale doświadczenia wiem, że z nimi wypieki wychodzą inaczej niż ze świeżymi, nawet zachowując proporcje. Polecałabym świeże:)

      Usuń
  25. Rewelacja.
    Robiłem kilka razy i zawsze wszystko ok.

    Właśnie robie z tego bułki ale nie do kebaba ale zwykłe śniadaniowe.

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam :) czy można je też upiec w 180 stopniach ?

    OdpowiedzUsuń
  27. Bułki wyszły , są baaardzo pyszne:D , polecam,polecam,polecam! i dziękuję Szefowo za przepis- Bożena.

    OdpowiedzUsuń
  28. kompletny niewypał,góra spieczona aż popękały bo urosły,Samo ciasto w smaku ok ale sie kruszy i wszystko z bułek wypada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest pewny i sprawdzony, co potwierdza moja opinia i komentarze czytelników. Polecam spróbować jeszcze raz i zastanowić się co poszło nie tak. Na pewno się uda:)

      Usuń
    2. Jesli popekala gora to znaczy ze ciasto nie zostalo naciete przed wypieczeniem. Przepis bardzo dobry. Polecam

      Usuń
  29. Opinie rewelacyjne :D
    Mąż zrodził pomysł, a ja go w środę na pewno wykonam!
    Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Robiłam i mogę stwierdzić tylko jedno - są ŚWIETNE!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Robiłam już bułeczki z tego przepisu nie raz i szczerze polecam. Za każdym razem wychodzą super :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygladaja b.apetycznie i chetnie wyprobuje ten przepis ,ale jest pytanie jaki rodzaj maki mam uzyc?

    OdpowiedzUsuń
  33. Wyszły bardzo smaczne bardzo dobry przepis

    OdpowiedzUsuń
  34. czy blaszke czyms wylozyc / posmarowac? czy po prostu bez niczego przelozyc na nia ciasto? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można posmarować odrobiną oleju lub użyć papieru do pieczenia. Ja zawsze korzystam z papieru. Pozdrawiam!

      Usuń
  35. Mam pytanie jak to trzeba naciac wzdłuż przed pieczeniem ? nie bardzo rozumiem. Od góry naciac?

    OdpowiedzUsuń
  36. Wyszło pyszne!
    P. S. Polecam pizze na tym cieście!

    OdpowiedzUsuń
  37. Wyszło pyszne!
    P. S. Polecam pizze na tym cieście!

    OdpowiedzUsuń
  38. super właśnie ciasto się zagniata a ja nie mogę doczekać się aż spróbuje:) po komentarzach i zdjęciach jestem przekonana że wyjdą ekstra:) ciekawi mnie czy można zrobić więcej i zamrozić by mieć na szybko do odgrzania czy będą tak samo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  39. Proszę powiedzieć jak ustawia Pani piekarnik? Funkcje z termoobiegiem czy tylko góra-dół? Może to dla niektórych absurdalne pytania, czy smarujecie blachę i posypujecie np. mąką lub kaszką? Przepis świetny! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć, ja raz robiłam na gołą blaszkę i było ok, a za drugim razem na tej samej blaszce mi przywarło dzisiaj smaruje trochę olejem myślę że nie zaszkodzi ale nie posypuje bo to może zmienić teksture bułki.

      Usuń
  40. Przepis sprawdzony wychodza polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Witam. Uwielbiam ten przepis na buleczki, wielokrotnie go wykonywalem. Jednak zawsze po upieczeniu "wyrywam, "zeskrobuje" wewnetrzna biala czesc buleczki bo jest zbyt puszysta w porownnaiu do tych bulek, ktore znam z jadania kebabow na miescie. Tam przewaznie tej bialej wewnetrznej czesci jest duzo mnie, pozosstaje glownie skorka. Czy jest jakas porada jak zmodyfikowac ten przepis? Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj zrobić po prostu mniejsza porcję ciasta, placek będzie cieńszy.

      Usuń
  42. Robiłam wyszły super znowu wracam po przepis na bułki ☺

    OdpowiedzUsuń
  43. Zrobiłam, są super! Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  44. Sprawdzam przepis, ciasto właśnie wyrasta - wygląda dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Witam, ja nie bardzo rozumiem jak naciac wzdluz ? Moze mi Pani wytlumaczyc bo ja jestem jakas dziwna 😂 .. a bardzo chce zrobic te bulki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przejechać nożem po wierzchu ciasta tworząc wgłebienia:) Pozdrawiam!

      Usuń
  46. Przepis odkryłam w zeszłe wakacje do tego pyszne mięso z nogi kurczaka skrajane z patyka i nie ma kebaba który by się równał z tym domowym :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Jutro będę testować przepis. Pytanie: jaki typ maki użyto? 650 czy chlebowej? Można zastąpić swieze drożdże suchymi?

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP