Bułki to najbardziej pracochłonna część przy robieniu domowego kebaba. Zrobione są z drożdżowego ciasta, które trzeba zagnieć, zaczekać aż wyrośnie a na końcu upiec. Ale zapewniam, że warto. :-) Najdłuższy jest czas oczekiwania, bo rzeczywistej pracy przy nich niewiele. Bułki można zrobić w większej ilości i zamrozić, bo po odmrożeniu i podgrzaniu w piekarniku lub na grillu elektrycznym są równie smaczne a nawet jeszcze bardziej przypominają bułkę z kupnych kebabów.
250ml ciepłej wody
50g drożdży
1 łyżeczka cukru
150g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 jajko do posmarowania
sezam
1. Do ciepłej wody dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, aż zaczyn się podniesie.
2. Do miski przekładamy mąkę, jogurt, sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
3. Wyrośnięte ciasto prosto z miski przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika
i palcami rozciągamy i ugniatamy tak by przybrało kształt koła.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na czas kiedy piekarnik będzie się
nagrzewał. Tuż przed włożeniem do piekarnika, nacinamy wzdłuż ostrym
nożem, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.
4. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 25-30 minut, do uzyskania złotego koloru. Po ostygnięciu kroimy na 4 części.
Oo jak prawdziwe! Muszę kiedyś takie zrobić
OdpowiedzUsuńPrzecież są prawdziwe 😀
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie :) zapożyczam przepis
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Przepis zabieram ze sobą :-) super Ci wyszły. Z chęcią spróbuje takie zrobić :-)
OdpowiedzUsuńSuper, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńChlebek Ramazan jest super! ja znam bez zagniatnia więc roboty w zasadzie zero a smak niesamowity.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie warto się pomęczyć i zrobić własne bułki. Nigdy nie robiłam tych kebabowych, bo w ogóle nie jadam kebabów. Są nieporęczne jako fast food i nigdy nie wiadomo, co w nich jest. Jeśli kiedyś jednak skuszę się, żeby zrobić go w domu, samodzielnie, to na sto procent wrócę do Twoich bułek - super!
OdpowiedzUsuńDal Ciebie nie ma niemożliwych wypieków;) piękne bułki, kebab w nich będzie niezwykle smaczny!
OdpowiedzUsuńWyglądają super, aż nabrałam ochoty na kebab :)
OdpowiedzUsuńSkorzystam z przepisu. Bułek do kebaba w domku nie robiłam jeszcze :)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki, świetne do kebaba, tak jak piszesz :)
OdpowiedzUsuńNa jogurcie muszą być fantastyczne, pachną aż u mnie :)
OdpowiedzUsuńOjj, ale zrobiłaś mi ochotę na kebsa :D w takiej bułeczce! MIAMI *.*
OdpowiedzUsuńPozdrawiam S.
Super te bułeczki! Kupię jogurt i upiekę, już mi pachną:)😋 Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńWłaśnie się upiekła, pachnie w całym domu. Dziękuję za przepis pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńBuleczki zarabiste wyszly wspaniale pycha!!!!!!
OdpowiedzUsuńWypróbowałam już wiele przepisów na bułki do kebaba.Z jogurtem robiłam pierwszy raz.Bułki są cudnie chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. To najlepszy przepis jaki miałam .BARDZO DZIĘKUJE -RODZINKA JEST ZACHWYCONA -nawet mój mały niejadek.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały:) Ja też długo szukałam najlepszego przepisu - po tym już nie szukam:))
UsuńPozdrowienia!
Nie mam w zwyczaju komentować przepisów, ale tutaj brak wyrażenia swojej opinii to grzech! ;) Bułki są po prostu REWELACYJNE!!! Wygląd jest super, a smak niesamowity :) Muszę jeszcze tylko popracować nad krojeniem ich, bo niektóre gdzieś tam mi się rozleciały :/ Serdeczne dzięki za ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały:)
UsuńPrzy krojeniu ważny jest użycie naprawdę ostrego noża, bo rzeczywiście mają tendencję do kruszenia się tu i tam;)
Nóż jest bardzo ostry, tylko "operatorka" kiepska ;)))
UsuńJestem gotowy je zrobić i zaczynam resztę po upieczeniu 😀
OdpowiedzUsuńUpieczone i zjedzone ze smakiem, pyszne 😄
OdpowiedzUsuńPOLECAM
Wyszły przepyszne, dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast jogurtu naturalnego można dać jogurt typu greckiego? Jest gęstszy,więc może 75g?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam z jogurtem typu greckiego - te bułki są tak kruche i delikatne, że niczego bym nie zmieniała.
UsuńPlanuje zrobić te bułki, ale nigdy się za pieczywo poza ciastem do pizzy nie brałem, mogę się dowiedzieć jakiej średnicy powinno być ciasto na blaszce i jakiej mniej więcej grubości? Będę wdzięczny za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńTrudno to dokładnie sprecyzować - ja zawsze rozwałkowuję je tak by zajmowało całą blaszkę z wyposażenia piekarnika:)
UsuńDobry przepis. Uzylem ciasta nie tylko do kebabow ale rowniez jako spod pod pizze i bulek do hamburgerow. Polecam jogurt zblendowac z czosnkiem i cebula bulka ma wtedy dodatkowy posmak.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!:) Na pewno spróbuję następnym razem:)
UsuńWitam! Czy można użyć do tego przepisu suchych drożdży?
OdpowiedzUsuńWitam:) Nigdy nie próbowałam z suchymi drożdżami, ale doświadczenia wiem, że z nimi wypieki wychodzą inaczej niż ze świeżymi, nawet zachowując proporcje. Polecałabym świeże:)
UsuńRewelacja.
OdpowiedzUsuńRobiłem kilka razy i zawsze wszystko ok.
Właśnie robie z tego bułki ale nie do kebaba ale zwykłe śniadaniowe.
I jak się udały bułki śniadaniowe?:)
UsuńWitam :) czy można je też upiec w 180 stopniach ?
OdpowiedzUsuńNie zmieniałabym temperatury pieczenia:)
UsuńBułki wyszły , są baaardzo pyszne:D , polecam,polecam,polecam! i dziękuję Szefowo za przepis- Bożena.
OdpowiedzUsuńkompletny niewypał,góra spieczona aż popękały bo urosły,Samo ciasto w smaku ok ale sie kruszy i wszystko z bułek wypada.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest pewny i sprawdzony, co potwierdza moja opinia i komentarze czytelników. Polecam spróbować jeszcze raz i zastanowić się co poszło nie tak. Na pewno się uda:)
UsuńJesli popekala gora to znaczy ze ciasto nie zostalo naciete przed wypieczeniem. Przepis bardzo dobry. Polecam
UsuńOpinie rewelacyjne :D
OdpowiedzUsuńMąż zrodził pomysł, a ja go w środę na pewno wykonam!
Dziękuję za przepis :)
Robiłam i mogę stwierdzić tylko jedno - są ŚWIETNE!! ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam już bułeczki z tego przepisu nie raz i szczerze polecam. Za każdym razem wychodzą super :)
OdpowiedzUsuńWygladaja b.apetycznie i chetnie wyprobuje ten przepis ,ale jest pytanie jaki rodzaj maki mam uzyc?
OdpowiedzUsuńJa używam typ 450:)
UsuńSuper przepis :-)
OdpowiedzUsuńWyszły bardzo smaczne bardzo dobry przepis
OdpowiedzUsuńczy blaszke czyms wylozyc / posmarowac? czy po prostu bez niczego przelozyc na nia ciasto? :)
OdpowiedzUsuńMożna posmarować odrobiną oleju lub użyć papieru do pieczenia. Ja zawsze korzystam z papieru. Pozdrawiam!
UsuńMam pytanie jak to trzeba naciac wzdłuż przed pieczeniem ? nie bardzo rozumiem. Od góry naciac?
OdpowiedzUsuńWyszło pyszne!
OdpowiedzUsuńP. S. Polecam pizze na tym cieście!
Wyszło pyszne!
OdpowiedzUsuńP. S. Polecam pizze na tym cieście!
super właśnie ciasto się zagniata a ja nie mogę doczekać się aż spróbuje:) po komentarzach i zdjęciach jestem przekonana że wyjdą ekstra:) ciekawi mnie czy można zrobić więcej i zamrozić by mieć na szybko do odgrzania czy będą tak samo smaczne
OdpowiedzUsuńProszę powiedzieć jak ustawia Pani piekarnik? Funkcje z termoobiegiem czy tylko góra-dół? Może to dla niektórych absurdalne pytania, czy smarujecie blachę i posypujecie np. mąką lub kaszką? Przepis świetny! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCześć, ja raz robiłam na gołą blaszkę i było ok, a za drugim razem na tej samej blaszce mi przywarło dzisiaj smaruje trochę olejem myślę że nie zaszkodzi ale nie posypuje bo to może zmienić teksture bułki.
UsuńPrzepis sprawdzony wychodza polecam :)
OdpowiedzUsuńWitam. Uwielbiam ten przepis na buleczki, wielokrotnie go wykonywalem. Jednak zawsze po upieczeniu "wyrywam, "zeskrobuje" wewnetrzna biala czesc buleczki bo jest zbyt puszysta w porownnaiu do tych bulek, ktore znam z jadania kebabow na miescie. Tam przewaznie tej bialej wewnetrznej czesci jest duzo mnie, pozosstaje glownie skorka. Czy jest jakas porada jak zmodyfikowac ten przepis? Dziekuje.
OdpowiedzUsuńSpróbuj zrobić po prostu mniejsza porcję ciasta, placek będzie cieńszy.
UsuńRobiłam wyszły super znowu wracam po przepis na bułki ☺
OdpowiedzUsuńZrobiłam, są super! Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńSprawdzam przepis, ciasto właśnie wyrasta - wygląda dobrze :)
OdpowiedzUsuńWitam, ja nie bardzo rozumiem jak naciac wzdluz ? Moze mi Pani wytlumaczyc bo ja jestem jakas dziwna 😂 .. a bardzo chce zrobic te bulki :)
OdpowiedzUsuńPrzejechać nożem po wierzchu ciasta tworząc wgłebienia:) Pozdrawiam!
UsuńPrzepis odkryłam w zeszłe wakacje do tego pyszne mięso z nogi kurczaka skrajane z patyka i nie ma kebaba który by się równał z tym domowym :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńJutro będę testować przepis. Pytanie: jaki typ maki użyto? 650 czy chlebowej? Można zastąpić swieze drożdże suchymi?
OdpowiedzUsuń