października 28, 2021

Pulpety drobiowe w sosie dyniowym (z dyni hokkaido)

Pulpety w sosie dyniowym to bardzo lekkie i delikatne danie. Świetnie pasują do kremowego, ziemniaczanego puree. 




Pulpety:
500g mięsa mielonego, u mnie z fileta z kurczaka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany

Sos dyniowy: 
500g dyni (waga po oczyszczeniu z nasion i włókien i obraniu, hokkaido nie wymaga obierania)
1 duża cebula
150ml śmietanki 30%
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
2 łyżki masła

1. Wszystkie składniki na pulpety łączymy ze sobą, wyrabiamy do uzyskania zwartej masy. Formujemy nieduże pulpety. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez 30 minut. 
2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę dynię i cebulę. Wlewamy 200ml wody, dusimy do miękkości warzyw, miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę i przyprawiamy do smaku. 
3. Pulpety przekładamy do sosu, przed podaniem podgrzewamy.




dynia, hokkaido, sos dyniowy, pulpety, mięso mielone, mięso drobiowe, dania obiadowe, danie obiadowe, zdrowe, fit, dietetyczne

1 komentarz:

  1. Wyglądają smakowicie, teraz czas dyni muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP