Pulpety w sosie dyniowym to bardzo lekkie i delikatne danie. Świetnie pasują do kremowego, ziemniaczanego puree.
Pulpety:
500g mięsa mielonego, u mnie z fileta z kurczaka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
Sos dyniowy:
500g dyni (waga po oczyszczeniu z nasion i włókien i obraniu, hokkaido nie wymaga obierania)
1 duża cebula
150ml śmietanki 30%
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
2 łyżki masła
1. Wszystkie składniki na pulpety łączymy ze sobą, wyrabiamy do uzyskania zwartej masy. Formujemy nieduże pulpety. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez 30 minut.
2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę dynię i cebulę. Wlewamy 200ml wody, dusimy do miękkości warzyw, miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę i przyprawiamy do smaku.
3. Pulpety przekładamy do sosu, przed podaniem podgrzewamy.
dynia, hokkaido, sos dyniowy, pulpety, mięso mielone, mięso drobiowe, dania obiadowe, danie obiadowe, zdrowe, fit, dietetyczne
Wyglądają smakowicie, teraz czas dyni muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń