Absolutna klasyka - ziemniaki, kiełbasa, pieczarki, cukinia i ser. Te proste składniki tworzą moją ulubioną wersję zapiekanki.
1,5 kg ziemniaków
500g kiełbasy
500g pieczarek
2 spore cukinie
2 duże cebule
olej
Masa śmietanowo-jajeczna:
200g śmietany 18%
2 jajka
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
200g tartego sera mozzarella
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, studzimy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę i pokrojone w kostkę pieczarki, cukinię i cebulę. Smażymy do odparowania wody. Studzimy.
2. Przygotowujemy masę śmietanowo-jajeczną: mieszamy ze sobą wszystkie skladniki (1/4 sera zostawiamy do posypania).
3. Warzywa i kiełbasę mieszamy z masą śmietanowo-jajeczną. Przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego lub kilku mniejszych. Posypujemy serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut do zarumienienia sera.
zapiekanka, obiad, dania obiadowe, danie obiadowe, zapiekania ziemniaczana, ziemniaki, pieczarki, cukinia, fit, zdrowo, zdrowy obiad, jajka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.