października 26, 2021

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, pieczarkami i kiełbasą

Absolutna klasyka - ziemniaki, kiełbasa, pieczarki, cukinia i ser. Te proste składniki tworzą moją ulubioną wersję zapiekanki. 


1,5 kg ziemniaków
500g kiełbasy
500g pieczarek
2 spore cukinie
2 duże cebule
olej
Masa śmietanowo-jajeczna:
200g śmietany 18%
2 jajka
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 
200g tartego sera mozzarella 

1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, studzimy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę i pokrojone w kostkę pieczarki, cukinię i cebulę. Smażymy do odparowania wody. Studzimy.
2. Przygotowujemy masę śmietanowo-jajeczną: mieszamy ze sobą wszystkie skladniki (1/4 sera zostawiamy do posypania). 
3. Warzywa i kiełbasę mieszamy z masą śmietanowo-jajeczną. Przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego lub kilku mniejszych. Posypujemy serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut do zarumienienia sera. 



zapiekanka, obiad, dania obiadowe, danie obiadowe, zapiekania ziemniaczana, ziemniaki, pieczarki, cukinia, fit, zdrowo, zdrowy obiad, jajka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP