października 26, 2021

Makaron z dynią w śmietanowym sosie

Dziś dość nietypowe połączenie, bo makaron z dynią i sosem śmietanowym. Choć pozornie może wydawać się, że te dwie rzeczy do siebie nie pasują - spróbujcie i przekonajcie się, że warto:). 


200g makaronu tagliatelle
400g dyni, u mnie hokkaido (waga po usunięciu pestek i obraniu, hokkaido nie wymaga obierania) 
200ml śmietanki 30%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki masła
ser grana padano tarty - do posypania
siekana natka pietruszki - do posypania

1. Dynię kromy w małą kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle do zarumienienia, po czym podlewamy niedużą ilością wody i dusimy do miękkości przez około 10 minut. Wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy chwilę do momentu aż sos zgęstnieje. 
2. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łączymy z przygotowanym sosem. Przed podaniem posypujemy startym serem i posiekaną natką pietruszki. 




dynia, makaron, dania obiadowe, dynia hokkaido, sos śmietanowy, obiad, zdrowy obiad, fit, dietetyczny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP