Dziś dość nietypowe połączenie, bo makaron z dynią i sosem śmietanowym. Choć pozornie może wydawać się, że te dwie rzeczy do siebie nie pasują - spróbujcie i przekonajcie się, że warto:).
200g makaronu tagliatelle
400g dyni, u mnie hokkaido (waga po usunięciu pestek i obraniu, hokkaido nie wymaga obierania)
200ml śmietanki 30%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki masła
ser grana padano tarty - do posypania
siekana natka pietruszki - do posypania
1. Dynię kromy w małą kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle do zarumienienia, po czym podlewamy niedużą ilością wody i dusimy do miękkości przez około 10 minut. Wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy chwilę do momentu aż sos zgęstnieje.
2. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łączymy z przygotowanym sosem. Przed podaniem posypujemy startym serem i posiekaną natką pietruszki.
dynia, makaron, dania obiadowe, dynia hokkaido, sos śmietanowy, obiad, zdrowy obiad, fit, dietetyczny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.