Nie, nie będą to ziemniaki gniecione w formie puree:). Dla nas były nowością, którą polubiliśmy od pierwszego kęsa - chrupiące, z dodatkiem czosnkowego twarożku mogą być dodatkiem do dania obiadowego lub samodzielnym daniem wegetariańskim.
10 niedużych ziemniaków
3 łyżki masła
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, suszony koperek
Twarożek:
250g twarogu półtłustego
200g śmietany 18%
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
1. Ziemniaki dokładnie myjemy. Gotujemy w mundurkach do miękkości.
2. Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy ziemniak spłaszczamy tłuczkiem do mięsa.
3. Masło roztapiamy, mieszamy z przyprawami. Za pomocą pędzelka smarujemy każdy ziemniak. Pieczemy w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut, do zarumienienia.
4. Przygotowujemy twarożek - twaróg mieszamy ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wykładamy na gorące ziemniaki.
ziemniaki, obiad, dania bezmięsne, dania obiadowe, wegetariańskie, fit, dietetyczne, zdrowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.