Dodatek warzyw sprawia, że są wilgotne i delikatne. Pieczemy je a nie smażymy, przez co są bardzo zdrowe. Dodatkowej lekkości nadaje im mięso drobiowe. Samo zdrowie:).
400g mielonego mięsa z fileta z kurczaka
1 średnia cukinia (ok. 400g)
2 marchewki
1 cebula
1 czerwona papryka
2 jajka
2 czubate łyżki bułki tartej
sól, pieprz, czosnek granulowany
1. Marchew i cukinię ścieramy na tarce, posypujemy delikatnie solą, mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie warzywa odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy mięso, posiekaną drobno cebulę, pokrojoną w kostkę papryke, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Masę wyrabiamy do dokładnego połączenia składników.
2. Z masy formujemy nieduże kule. Kładziemy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do zarumienienia.
Takich kotletów jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuń