Sezon na dynię trwa długo i staram się wykorzystać go na 100%:). Dzisiejsza propozycja to pyszny kurczak z pieczoną dynią. Danie treściwe i sycące.
400g makaronu tagliatelle
2 filety z kurczaka
ok. 1/2 kg dyni hokkaido (waga po wydrążeniu)
1 duża cebula
200ml śmietanki 30%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100g tartego sera grana padano
olej
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
1. Dynię kroimy w drobną kostkę, mieszamy z 1 łyżką oleju. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni z termoobiegiem.
2. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
3. Filet i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na niedużej ilości oleju do zarumienienia. Dodajemy dynię, śmietankę, natkę pietruszki i przyprawy. Dusimy do momentu aż sos zgęstnieje. Łączymy z makaronem. Przed podaniem posypujemy serem.
dynia, obiad, makaron z dynią, dania obiadowe, zdrowy obiad, obiad z dynią, dynia hokkaido, tagliatelle, z sosem śmietanowym, śmietanka 30%, fit, zdrowo, pomysł na obiad
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.