Kolejny pomysł na wykorzystanie dyni. W jesiennej zapiekance smakuje doskonale.
1 kg ziemniaków
1/2 kg dyni hokkaido (waga po usunięciu pestek)
200g boczku wędzonego
200g śmietany 18%
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
150g żółtego sera
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości. Studzimy, kroimy w grube plastry.
2. Na patelni podsmażamy boczek, kiedy puści tłuszcz dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Smażymy chwilę, podlewamy odrobiną wody, dusimy do miękkości.
3. Śmietanę mieszamy z jajkiem, przyprawami i serem (trochę sera zostawiamy do posypania zapiekanki). Masę mieszamy z ziemniakami, boczkiem i dynią. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
zapiekanka ziemniaczana, ziemniaki, dynia, boczek, obiad, danie obiadowe, dania obiadowe, przepis, dynia hokkaido
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.