W sezonie jesiennym często gotuję leczo - to świetne, rozgrzewające i sycące danie. Moja ulubiona wersja to leczo z dodatkiem dyni.
500g kiełbasy
3 papryki czerwone
1 mała dynia hokkaido (po oczyszczeniu ok. 600g)
2 cebule
2 cukinie
1 butelka passaty pomidorowej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz
olej
1. Kiełbasę kroimy w plastry. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na duże kawałki. Cebulę i cukinię kroimy w kostkę. Z dyni usuwamy pestki, kroimy w kostkę.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę. Kiedy się zarumieni dodajemy warzywa. Solimy, dodajemy passatę, dusimy przez około 30 minut, do momentu aż warzywa zmiękną.
3. Pod koniec dodajemy pozostałe przyprawy.
dynia, hokkaido, leczo, kiełbasa, obiad, danie obiadowe, dania obiadowe, przepis, przepisy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.