Długo szukałam idealnego przepisu na gofry. Metodą prób i błędów udało mi się w końcu zrobić chrupiące, ale i bardzo delikatne gofry, które najbardziej smakują posypane cukrem pudrem, podane z owocami:)
250g mąki pszennej
250ml mleka
1 jajko L
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
2. Żółtka łączymy z mąką, mlekiem, olejem, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
3. Powstałą masę delikatnie łączymy z ubitymi białkami.
4. Ciasto wylewamy partiami na mocno rozgrzaną gofrownicę. Smażymy 3-4 minuty do zarumienienia. Podajemy z cukrem pudrem i owocami.
wypieki i desery, przekąski, gofry, jak zrobić gofry, chrupiące gofry, puszyste gofry, gofry z owocami, dobra gofrownica, jaką kupić gofrownicę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.