czerwca 26, 2015

Ryba z pomidorowym pesto

Ryby są bardzo zdrowe, warto wpleść je na stałe do naszego obiadowego menu. Przygotowując obiady staram się o nich pamiętać, choć i tak mam wrażenie, że jemy je zbyt rzadko. Dzisiejsza propozycja to pstrąg łososiowy z pomidorowym pesto. Pesto przygotowywałam już jakiś czas temu: TUTAJ. Dodaję ją do makaronów lub na kanapki. Sprawdziła się także w połączeniu z rybą. :-)


1 duży filet z pstrąga łososiowego
1/2 cytryny
10 suszonych pomidorów z oleju
10 orzechów, u mnie nerkowca
5 listków świeżej bazylii
1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
szczypta soli
szczypta pieprzu

1. Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy na drobnych oczkach tarki. Skórką, solą i pieprzem nacieramy przekrojony wzdłuż na pół filet, wyciskamy na niego sok z cytryny. Odstawiamy na 20 minut. 
2. Pomidory, orzechy, bazylię, czosnek, sól i pieprz przekładamy do blendera. Miksujemy do uzyskania preferowanej konsystencji. Ja lubię kiedy masa nie jest idealnie gładka, kawałki pomidorów powinny mieć wielkość ziarenek cukru. 
3. Powstałym pesto nacieramy rybę. 
4. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.


7 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na pyszną rybkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, chętnie bym taką rybkę zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie wypróbowałam i było pysznie. Nie wpadłabym, by tak podać rybę. U mnie był dorsz. W przepisie zabrakło mi informacji jak piec - na blasze, w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem, bez, itp.. No cóż, nie jestem wytrawną kucharką. Niemniej poradziłam sobie i pewnie nie raz powtórzę tez przepis. A teraz zobaczę, jakie jeszcze przysmaki proponujesz.
    Pozdrawiam.Ola.

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ten przepis, super pomysł na rybę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ryby, więc z chęcią wypróbowałabym ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka rybka musi być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP