czerwca 27, 2015

Kotlety mielone po meksykańsku

Specyficzną kuchnię meksykańską z dużą ilością smaku, ostrości, fasoli i kukurydzy albo się kocha albo nie. ;-) Zwykłe kotlety mielone bardzo mnie nudzą, dlatego staram się by za każdym razem smakowały inaczej. Dziś przedstawiam pikantną wersję meksykańską, z dużą ilością warzyw i kolorów. Są tak barwne, że wręcz uśmiechają się z talerza. ;-) Wielbiciele chili con carne na pewno je polubią. 


500g mięsa mielonego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki bułki tartej
1 jajko L
2 krople Tabasco
1/2 łyżeczki przyprawy chilii
sól

1. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę, szczypior siekamy.
2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w misce. Formujemy kotlety dowolnej wielkości.
3. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.



3 komentarze:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP