Ryby są bardzo zdrowe, warto wpleść je na stałe do naszego obiadowego menu. Przygotowując obiady staram się o nich pamiętać, choć i tak mam wrażenie, że jemy je zbyt rzadko. Dzisiejsza propozycja to pstrąg łososiowy z pomidorowym pesto. Pesto przygotowywałam już jakiś czas temu: TUTAJ. Dodaję ją do makaronów lub na kanapki. Sprawdziła się także w połączeniu z rybą. :-)
1/2 cytryny
10 suszonych pomidorów z oleju
10 orzechów, u mnie nerkowca
5 listków świeżej bazylii
1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
szczypta soli
szczypta pieprzu
1. Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy na drobnych oczkach tarki. Skórką, solą i pieprzem nacieramy przekrojony wzdłuż na pół filet, wyciskamy na niego sok z cytryny. Odstawiamy na 20 minut.
2. Pomidory, orzechy, bazylię, czosnek, sól i pieprz przekładamy do blendera. Miksujemy do uzyskania preferowanej konsystencji. Ja lubię kiedy masa
nie jest idealnie gładka, kawałki pomidorów powinny mieć wielkość
ziarenek cukru.
3. Powstałym pesto nacieramy rybę.
Bardzo fajny pomysł na pyszną rybkę :-)
OdpowiedzUsuńMniam, chętnie bym taką rybkę zjadła :)
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wypróbowałam i było pysznie. Nie wpadłabym, by tak podać rybę. U mnie był dorsz. W przepisie zabrakło mi informacji jak piec - na blasze, w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem, bez, itp.. No cóż, nie jestem wytrawną kucharką. Niemniej poradziłam sobie i pewnie nie raz powtórzę tez przepis. A teraz zobaczę, jakie jeszcze przysmaki proponujesz.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.Ola.
Podoba mi się ten przepis, super pomysł na rybę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby, więc z chęcią wypróbowałabym ten przepis :)
OdpowiedzUsuńTaka rybka musi być pyszna! :)
OdpowiedzUsuń