czerwca 25, 2015

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara robię zawsze kiedy mam ochotę na coś śmietanowego. Makaron w tej formie jest tak smaczny, że trudno sobie go odmówić. Niestety: dużo boczku to dużo kalorii, ale i dużo przyjemności. ;-) 


500g makaronu spaghetti
300g wędzonego boczku
1 duża cebula
150ml białego, wytrawnego wina
250ml śmietanki 12%
3 żółtka
2 ząbki czosnku
100g startego, żółtego sera
sól, pieprz

1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy do zarumienienia. Przekładamy na talerzyk a na wytopionym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Podlewamy ją białym winem, dodajemy czosnek, dusimy do wyparowania płynów. 
3. W naczyniu mieszamy ze sobą śmietankę, żółtka, ser, sól i pieprz. Do cebuli dodajemy podsmażony boczek, wlewamy przygotowaną śmietankę, zmniejszamy ogień, gotujemy chwilę aż zgęstnieje.
4. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy serem i dekorujemy listkami bazylii. 



6 komentarzy:

  1. przymierzam się już od dłuższego czasu do domowej carbonary... patrząc na Twoją, jestem gotowa od razu iść do kuchni;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam carbonarę ale jakość niegdy nie udało mi się jej przyrządzić tak, żebym była zadowolona. Twój sos wygląda na wspaniale kremowy a mi się zawsze jajka ścinają za bardzo :/ Musze spróbować ponownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo kremowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obiad w moim guście...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie. Ja bardzo lubię z krewetkami tygrysimi lub bolonese :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP