Spaghetti carbonara robię zawsze kiedy mam ochotę na coś śmietanowego. Makaron w tej formie jest tak smaczny, że trudno sobie go odmówić. Niestety: dużo boczku to dużo kalorii, ale i dużo przyjemności. ;-)
300g wędzonego boczku
1 duża cebula
150ml białego, wytrawnego wina
250ml śmietanki 12%
3 żółtka
2 ząbki czosnku
100g startego, żółtego sera
sól, pieprz
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy do zarumienienia. Przekładamy na talerzyk a na wytopionym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Podlewamy ją białym winem, dodajemy czosnek, dusimy do wyparowania płynów.
3. W naczyniu mieszamy ze sobą śmietankę, żółtka, ser, sól i pieprz. Do cebuli dodajemy podsmażony boczek, wlewamy przygotowaną śmietankę, zmniejszamy ogień, gotujemy chwilę aż zgęstnieje.
Uwielbiam taki makaron :-)
OdpowiedzUsuńprzymierzam się już od dłuższego czasu do domowej carbonary... patrząc na Twoją, jestem gotowa od razu iść do kuchni;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam carbonarę ale jakość niegdy nie udało mi się jej przyrządzić tak, żebym była zadowolona. Twój sos wygląda na wspaniale kremowy a mi się zawsze jajka ścinają za bardzo :/ Musze spróbować ponownie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kremowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńObiad w moim guście...mniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Ja bardzo lubię z krewetkami tygrysimi lub bolonese :)
OdpowiedzUsuń