Bardzo pyszny i mocno kokosowy sernik, który podbije nawet najbardziej wymagające podniebienie:).
Sernik:
500g twarogu mielonego
250g serka mascarpone
3/4 śmietany gęstej 18%
1 szklanka cukru
1 opakowanie budyniu kokosowego (ostatecznie waniliowego)
4 jajka L
3 łyżki likieru kokosowego lub kokosowego syropu do kawy
150g ciastek
100g białej czekolady + 2 łyżki mleka
50g wiórków kokosowych
1. Wszystkie składniki na sernik umieszczamy w misce, miksujemy tylko do połączenia składników. Wylewamy na tortownicę wyłożoną ciastkami, o średnicy ok. 21 cm. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 1h 20 min. Pozostawiamy w uchylonym piekarniku na 30 min, następnie studzimy i chłodzimy w lodówce.
2. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, smarujemy nią wierzch sernika. Wiórki prażymy do delikatnego zarumienienia, wykładamy na czekoladę wraz z 1-2 pokruszonymi ciastkami.
wypieki i desery, sernik, ciasto, ciasto kokosowe, sernik kokosowy, kokos, raffaello, sernik raffaello, sernik z kokosem, caffe latte, sernik z bitą śmietaną, deser, desery
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.