Jeden z lepszych serników jakie jadłam. Delikatna i kremowa masa serowa i gruba warstwa bitej śmietany. Wszystko w kawowej nucie.
Sernik:
500g twarogu mielonego
250g serka mascarpone
3/4 śmietany gęstej 18%
1 szklanka cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
4 jajka L
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + odrobina gorącej wody
Warstwa bitej śmietany:
300ml śmietany 30%
1,5 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej + około 1 łyżki do posypania
2 łyżki cukru pudru
2 saszetki usztywniacza do bitej śmietany
1. Kawę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, studzimy. Wszystkie składniki na sernik umieszczamy w misce, miksujemy tylko do połączenia składników. Wylewamy na tortownicę o średnicy 24-26cm. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 1h 10min. Pozostawiamy w uchylonym piekarniku na 30 min, następnie studzimy i chłodzimy w lodówce.
2. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem, cukrem pudrem, kawą i usztywniaczem. Wykładamy na schłodzony sernik. Wierzch posypujemy przez sitko kawą w ilości min. 1 łyżki.
wypieki i desery, sernik, ciasto, ciasto kawowe, kawa, sernik kawowy, caffe latte, sernik z bitą śmietaną, deser, desery
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.