Faszerowane ziemniaki to smaczny, prosty, ale i efektowny obiad. Ziemniaki najpierw gotujemy w mundurkach a następnie zapiekamy z przepysznym farszem chili con carne.
6 dużych ziemniaków
500g mięsa mielonego
2 czerwone papryki
1 puszka czerwonej fasoli
1 duża cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego
olej
przyprawa do dań meksykańskich
150g tartego, żółtego sera
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy, przekrawamy wzdłuż na pół, łyżeczką wyciągamy część środka ziemniaka by utworzyć wgłębienie na farsz.
2. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone wraz z cebulą i papryką. Smażymy do miękkości warzyw. Dodajemy koncentrat, przyprawę i fasolę opłukaną na sitku pod wodą. Studzimy i mieszamy z serem (1/4 sera zostawiamy do posypania).
3. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, wykładamy na nie wcześniej przygotowany farsz. Posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
chili con carne, obiad, danie obiadowe, dania obiadowe, ziemniaki zapiekane, ziemniaki faszerowane, pomysł na obiad
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.