października 28, 2021

Ziemniaczana zapiekanka bolognese

Uwielbiam włoskie smaki. Bolognese, które kojarzy się głównie z makaronem połączyłam z ziemniakami w formie zapiekanki - wyszło pysznie! 


1 kg ziemniaków
500g mięsa mielonego
1 passata pomidorowa 
1 cebula 
sól, pieprz, bazylia, oregano
olej 
200g tartego żółtego sera
świeża bazylia do posypania

1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i studzimy. 
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Dodajemy passatę, sól, pieprz, bazylię i oregano. Dusimy 10 minut. 
2. Ziemniaki kroimy w plastry, łączymy z przygotowanym wcześniej sosem i serem (1/4 sera zostawiamy do posypania). Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, przekładamy do naczynia  żaroodpornego. Posypujemy serem, zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. 




zapiekanka, bolognese, mięso mielone, danie obiadowe, danie mięsne, dania obiadowe, obiad


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP