Dynia i kokos to doskonałe połączenie - żeby się przekonać trzeba spróbować. Mleczko kokosowe zamiast śmietanki nadaje zupie wyjątkowe smaku.
500g dyni, u mnie hokkaido (waga po usunięciu nasion i obraniu, hokkaido nie wymaga obierania)
2 średniej wielkości ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka ostra
3 łyżki masła
mleczko kokosowe w puszce
tarty ser grana padano
pestki dyni do posypania
1. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na rozgrzanym maśle do zeszklenia przez okolo 10 minut. Po tym czasie wlewamy wodę do poziomu warzyw. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut, do miękkości warzyw. Studzimy.
2. Miksujemy wszystko na gładki krem.
3. Przed podaniem podgrzewamy, przelewamy na talerze, wlewamy odrobinę śmietanki i obficie posypujemy serem. Dekorujemy ulubionymi ziołami i posypujemy pestkami dyni.
zupa, zupa krem, zupa z dyni, zupa dyniowa, fit, dynia, jesienna, dietetyczna, zdrowa, obiad, danie obiadowe, wegetariańska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.