października 28, 2021

Karkówka duszona w sosie własnym

Często najprostsze okazuje się najsmaczniejsze. Długo duszona karkówka dosłownie rozpada się pod widelcem. Najlepiej smakuje z ziemniakami lub wszelkiego rodzaju kluskami. 


1kg karkówki
2 duże cebule
olej
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, majeranek
1 łyżka mąki

1. Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy, w razie potrzeby kroimy na mniejsze kotlety. 
2. W garnku z grubym dnem lub na głębokiej patelni mocno rozgrzewamy olej. Obsmażamy karkówkę z dwóch stron do mocnego zarumienienia. Wlewamy wodę do poziomu mięsa, dodajemy przyprawy i pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy pod przykryciem przez około 1,5kg do miękkości mięsa. 
3. Mieszamy mąkę z odrobiną zimnej wody. Wlewamy do sosu. W razie potrzeby doprawiamy sos do smaku. 

obiad, danie obiadowe, dania obiadowe, karkówka, mięso w sosie własnym, mięso wieprzowe, kotlety, bitki z karkówki, tradycyjny obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP