lipca 03, 2015

Zasmażana botwinka do obiadu

Nudna jestem z tą botwinką, ale jak jest sezon, trzeba korzystać. :-) Buraki później nie smakują już tak dobrze. Jako dodatek do obiadu proponuję zasmażaną botwinkę, ja podaję ją zamiast surówki. Robi się ją szybko, nie potrzebuje żadnych przypraw oprócz soli i dużej ilości pieprzu. Smacznego! :-)


1 pęczek botwinki ze sporej wielkości buraczkami
1 cebula
olej
sól, pieprz

1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę. 
2. Buraczki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Liście i łodygi siekamy. Dodajemy do cebuli, podsmażamy. Zalewamy szklanką wody, dusimy do całkowitego odparowania płynów, po tym czasie botwinka będzie już miękka.
3. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i obficie pieprzem. 




5 komentarzy:

  1. Super ta botwinka zasmażana. Jeszcze takiej nie jadłam, szybko muszę to nadrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana super. Takiej to ja jeszcze nie jadłam. Pyszna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł. Takiej zasmażanej botwinki jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam takiej botwinki, smaczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP