lipca 02, 2015

Schab z morelą i śliwką

Schab ze śliwką i morelą może gościć na stole przy różnych okazjach. Idealny na ciepło jako danie obiadowe, ostudzony i pokrojony w cienkie plastry sprawdza się jako przekąska na imprezie a także elegancki dodatek do świątecznego menu. My pieczemy schab nie tylko od święta, cienkie plasterki dobrze zastępują kupną wędlinę. Wersja z morelą jest mniej znana niż wersja ze śliwką. Na pewno jest godna polecenia. :-)


około 1 kg schabu w kawałku
100g suszonych śliwek
50g suszonych moreli
ulubione przyprawy

1. Schab myjemy, osuszamy. Długim ostrym nożem robimy otwór. Nacieramy przyprawami zarówno w środku jak i na zewnątrz. Schab owijamy folią i zostawiamy w lodówce na całą noc.
2. Po nocy, do wydrążonego otworu wkładamy na przemian śliwkę i morelę. Schab umieszczamy w rękawie do pieczenia i pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. 




3 komentarze:

  1. Pyszny ten schabik. Bardzo lubię tak zrobione mięsko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się naprawdę okazale i sadzę, że moja rodzina by nim nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama robiła taki schab na każde święta - właśnie ze śliwką i z morelą :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP