Pomysł na taki obiad miałam w głowie od dawna, jednak długo się wahałam, czy aby na pewno będzie to smaczne. I wiecie co? Okazało się nie tyle smaczne co przepyszne! Słodkie buraczki, duża ilość pieprzu i śmietankowy posmak... a do tego moje odkrycie, makaron żytny jasny od Fabijańscy. Delikatny, ekologiczny makaron, na wodzie źródlanej. Ma przyjemną konsystencję i ciekawy smak, inny (lepszy!) niż ten tradycyjny z mąki pszennej. Ten lekki obiad, pachnący wiosną i latem jednocześnie, polecam każdemu. Na pewno powtórzę go jeszcze nie raz. :-)
1 pęczek botwinki
1 średnia cebula
100ml słodkiej śmietanki 12%
sól, pieprz
2 łyżki oleju
1 łyżka posiekanego koperku
1. Cebulę kroimy w kostkę. Botwinę myjemy, odkrawamy buraczki. Obieramy je i kroimy w cienkie półplastry. Liście siekamy.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i botwinę. Smażymy przez około 10 minut, po czym dodajemy śmietankę. Dusimy jeszcze przez około 5 minut. Przyprawiamy solą i obficie pieprzem.
3. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy z podsmażoną botwiną, posypujemy posiekanym koperkiem.
O super pomysł na połączenie makaronu i botwinki :-)
OdpowiedzUsuńJaki super pomysł! Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie- kuchnia w klimacie PRLu.
Do wygranie wiele ciekawych nagród :)
Zapraszam do wspólnej zabawy.
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html
Pozdrawiam serdecznie,
Kaska
A ta ilość składników to na ile osób?
OdpowiedzUsuń100g to raczej dla jednej osoby:)
Usuń