czerwca 06, 2015

Kolorowe pieczone kotlety drobiowe

Cieszą oko i podniebienie. Kolorowe, drobiowe kotlety są pieczone w piekarniku, bardzo zdrowe i bez sezonowych składników, czyli możliwe do zrobienia przez cały rok. Filety zamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest wtedy dużo przyjemniejsza niż w mielonym mięsie a pieczenie w piekarniku czyni je zdrowymi. Do ich przygotowania użyłam produktów od Orzech. :-)



2 filety z kurczaka
1/2 puszki kukurydzy, u mnie od Orzech
3 płaty papryki konserwowej, u mnie od Orzech
1 pęczek szczypiorku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, papryka ostra

1. Paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. 
2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy przyprawy, jajko, bułkę tartą, kukurydzę, paprykę i szczypiorek. Masa nie jest zwarta, ale po upieczeniu nie powinna się rozpadać.
3.  Formujemy kotlety wielkości standardowego mielonego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni, przez 25 minut, do zarumienienia.





 

10 komentarzy:

  1. Też robię podobne z różnymi dodatkami. Twoje pysznie się prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! Robię podobne ale smażone, muszę wypróbować pieczoną wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie połączenie, masz u mnie za te kolorowe kotlety drobiowe wielkiego plusa ^^, chętnie wypróbuję coś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, aż zgłodniałam! :) Pozdrawiam i miłego dnia :)

    Say Yes to the Kitchen

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie kolorowe, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie kolorowe, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie fajne kotleciki! I te kolory, super :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP