Cieszą oko i podniebienie. Kolorowe, drobiowe kotlety są pieczone w piekarniku, bardzo zdrowe i bez sezonowych składników, czyli możliwe do zrobienia przez cały rok. Filety zamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest wtedy dużo przyjemniejsza niż w mielonym mięsie a pieczenie w piekarniku czyni je zdrowymi. Do ich przygotowania użyłam produktów od Orzech. :-)
2 filety z kurczaka
1/2 puszki kukurydzy, u mnie od Orzech
3 płaty papryki konserwowej, u mnie od Orzech
1 pęczek szczypiorku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, papryka ostra
1. Paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy.
2. Filety
siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz
drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy przyprawy, jajko, bułkę tartą, kukurydzę, paprykę i szczypiorek. Masa nie jest zwarta,
ale po upieczeniu nie powinna się rozpadać.
Też robię podobne z różnymi dodatkami. Twoje pysznie się prezentują :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Robię podobne ale smażone, muszę wypróbować pieczoną wersję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenie, masz u mnie za te kolorowe kotlety drobiowe wielkiego plusa ^^, chętnie wypróbuję coś takiego :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, aż zgłodniałam! :) Pozdrawiam i miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńSay Yes to the Kitchen
Smakowite kotleciki, super pomysł! :)
OdpowiedzUsuńJakie kolorowe, świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJakie kolorowe, świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJakie fajne kotleciki! I te kolory, super :)
OdpowiedzUsuńŚliczne :)
OdpowiedzUsuńJakie fajniutkie :)
OdpowiedzUsuń