maja 25, 2015

Łosoś pieczony w migdałach

Łosoś "lubi" chrupiącą panierkę a ja lubię łososia w takiej formie. ;-) Tym razem upiekłam go w panierce z płatków migdałowych. Efekt był adekwatny do oczekiwanego, łosoś wyszedł pyszny, soczysty a płatki migdałowe zrumieniły się w piekarniku i zyskały przyjemnego, orzechowego aromatu.


1 duży filet z łososia
3 łyżki płatków migdałowych, u mnie od Piątnica
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 cytryny
sól, pieprz

1. Cytrynę zalewamy wrzątkiem, dokładnie myjemy. Skórkę ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki.
2. Filet z łososia przekrawamy wzdłuż na pół. Nacieramy solą, pieprzem, startą skórką. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na minimum 30 minut w chłodne miejsce.
3. Filety smarujemy kwaśną śmietaną, posypujemy płatkami migdałów.
4. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut. 




11 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na pysznego łososia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pięknie wygląda i zapewne pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mój następny łosoś też będzie w migdałach:) nie mogę oderwać oczu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mogę się napatrzeć - po prostu ŁAŁ!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ ta potrawa smakowicie wygląda, chciałoby się schrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam <3 Dla mnie to danie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha, ja też lubię taką migdałową panierkę. Prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm smakowicie wygląda ten łosoś :) bardzo ciekawie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Obiad na najbliższy piątek :) wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP