Idzie lato, co widać również w kuchni, bo obiady są coraz lżejsze. Często nie mam ochoty na mięso a na szpinak ochotę mam zawsze. :-) Zwłaszcza z makaronem i sadzonym jajkiem, do tego kubek maślanki... najlepsze połączenie jakie może być! To danie jest potwierdzeniem, że proste rozwiązania są najlepsze, również w kuchni.
100g suchego makaronu spaghetti
pęczek świeżego szpinaku
1 duża czerwona cebula
1 ząbek czosnku
jajko
3 łyżki startego sera długodojrzewającego
olej
sól, pieprz, papryka ostra
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy
posiekany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Dusimy do wyparowania wody, po czym łączymy z ugotowanym makaronem. Wykładamy na talerz.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, wbijamy jajko, posypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką i chwilę smażymy. Układamy na makaronie, posypujemy startym, żółtym serem.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, wbijamy jajko, posypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką i chwilę smażymy. Układamy na makaronie, posypujemy startym, żółtym serem.
Kochana świetne danie :-)
OdpowiedzUsuńIntrygujące :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej zabawy "Czas na szpinak 5", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSzpinak z makaronem, super smakuje jeszcze z jajkiem
OdpowiedzUsuń