marca 26, 2015

Pieczone roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym

Nigdy w swoim życiu nie zrobiłam kotleta schabowego. Jest wiele ciekawszych sposobów na wykorzystanie tego mięsa i nie są one specjalnie skomplikowane, więc schab robię w innej formie niż tradycyjna. ;-) Przedstawiam banalny przepis na roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym. Cienko rozbite kotlety po upieczeniu są mięciutkie i soczyste. Podałam je z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka.


Roladki:
5 plastrów schabu
5 plasterków szynki
5 plasterków żółtego sera
sól, pieprz, olej

Sos pieczarkowo-koperkowy:
500g pieczarek
2 średnie cebule
2,5 szklanki mleka
1 szklanka wody
2,5 łyżki mąki pszennej (lub więcej jeśli sos będzie zbyt rzadki)
1/2 pęczka świeżego koperku
sól, pieprz, olej


1.Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko. Na każdy kawałek kładziemy po plasterku sera i szynki. Zwijamy w roladki, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
3. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do cebuli. Smażymy  do momentu aż ściemnieją i puszczą sok.
4. Do garnka/na patelnię wlewamy 1,5 szklanki mleka i lekko podgrzewamy.
5. W tym czasie łączymy pozostałe mleko z wodą, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Garnek/patelnię z pieczarkami zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko z wodą i mąką (można przez sitko jeśli są grudki). Dorzucamy posiekany koperek.
6. Podgrzewamy do lekkiego wrzenia. 
7. Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę podgrzewamy.  
8. Upieczone roladki wykładamy na talerz, polewamy sosem.




5 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podobają te Twoje roladki :-) super pomysł na pyszny obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym sobie zjadła takie roladki, chyba w niedługim czasie będę musiała zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobnie tylko zamiast zwijać składam na pół i czasem dodatkowo panieruję. I podobnie jak Ty nie robię tradycyjnych schabowych - dla mnie mogłyby nie istnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne danie :) Zdecydowanie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł kupiony:) zapowiada się super obiadek:)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP