Nigdy w swoim życiu nie zrobiłam kotleta schabowego. Jest wiele ciekawszych sposobów na wykorzystanie tego mięsa i nie są one specjalnie skomplikowane, więc schab robię w innej formie niż tradycyjna. ;-) Przedstawiam banalny przepis na roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym. Cienko rozbite kotlety po upieczeniu są mięciutkie i soczyste. Podałam je z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka.
Roladki:
5 plastrów schabu
5 plasterków szynki
5 plasterków żółtego sera
sól, pieprz, olej
Sos pieczarkowo-koperkowy:
500g pieczarek
2 średnie cebule
2,5 szklanki mleka
1 szklanka wody
2,5 łyżki mąki pszennej (lub więcej jeśli sos będzie zbyt rzadki)
sól, pieprz, olej
1.Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko. Na każdy kawałek kładziemy po plasterku sera i szynki. Zwijamy w roladki, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
3. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu aż ściemnieją i puszczą sok.
4. Do garnka/na patelnię wlewamy 1,5 szklanki mleka i lekko podgrzewamy.
5. W tym czasie łączymy pozostałe mleko z wodą, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Garnek/patelnię z pieczarkami zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko z wodą i mąką (można przez sitko jeśli są grudki). Dorzucamy posiekany koperek.
6. Podgrzewamy do lekkiego wrzenia.
5. W tym czasie łączymy pozostałe mleko z wodą, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Garnek/patelnię z pieczarkami zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko z wodą i mąką (można przez sitko jeśli są grudki). Dorzucamy posiekany koperek.
6. Podgrzewamy do lekkiego wrzenia.
7. Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę podgrzewamy.
8. Upieczone roladki wykładamy na talerz, polewamy sosem.
Bardzo mi się podobają te Twoje roladki :-) super pomysł na pyszny obiad :-)
OdpowiedzUsuńAle bym sobie zjadła takie roladki, chyba w niedługim czasie będę musiała zrobić :)
OdpowiedzUsuńRobię podobnie tylko zamiast zwijać składam na pół i czasem dodatkowo panieruję. I podobnie jak Ty nie robię tradycyjnych schabowych - dla mnie mogłyby nie istnieć :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie :) Zdecydowanie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPomysł kupiony:) zapowiada się super obiadek:)
OdpowiedzUsuń