marca 25, 2015

Sos serowo - brokułowy

Brokuły jemy stosunkowo rzadko. Muszę przyznać, że nie w każdej formie mi smakują i nie zawsze mam na nie apetyt. Na brokuły muszę mieć dzień. ;-) Jako że z serem (choć tutaj użyłam jedynie serka topionego) tworzą połączenie idealne, podałam je w formie sosu. Pasuje do niego każdy rodzaj mięsa, można nawet całkowicie je wykluczyć a i tak będzie smacznie.


Pulpety:
500g mięsa mielonego
mała czerwona cebula
1 łyżeczka czerwonej papryki
sól, pieprz do smaku
jajko 
3 łyżki bułki tartej 

Sos
1 brokuł (500g) 
2 średnie czerwone cebule
100g serka topionego o smaku cebuli 
100g żółtego sera
200ml mleka
sól, pieprz

1. Przygotowujemy pulpety: cebulę drobno kroimy, mieszamy z mięsem, papryką, solą, pieprzem, jajkiem i bułką tartą. Formujemy malutkie kulki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odsączamy z wody i przekładamy na talerz. 
2. Brokuł gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Odsączamy.
3. Przygotowujemy sos: cebulę kroimy, szklimy. Dodajemy pokrojony na kawałki serek topiony, mleko, sól i pieprz do smaku. Gotujemy do czasu aż serek się roztopi. Po tym czasie dodajemy ser żółty, brokuł, pulpety. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut. 




8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy ten sos, pewnie spróbuję go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. heh, ja wręcz odwrotnie - brokuły mogłabym chyba jeść codziennie;) szczególnie z takimi pulpecikami w sosie... pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super apetyczny pomysł na obiadek. Brokuł to jedno z ulubionych warzyw mojej córki więc staram się często go dodawać do obiadu. Przepis zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie świetne kochana :-) fajne te kotleciki :-) całość wygląda rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie sosy z makaronem, an pewno wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP