stycznia 11, 2015

Zapiekanka z kaszą jaglaną, kurczakiem, pieczarkami i serem feta

Kasza jaglana do niedawna kojarzyła mi się raczej ze słodką strona kuchni. Dziś przedstawiam ją w wersji obiadowej. Zapiekanka wyszła tak smaczna, że nie obyło się bez dokładek. :-) Porcja jest spora i na pewno naje się nią cała rodzina. Polecam solidnie doprawić kurczaka, będzie świetnie pasował do delikatnej w smaku kaszy.


2 filety z kurczaka + ulubione przyprawy, u mnie przyprawa barbecue od Przyprawy Świata Gdynia
1 szklanka kaszy jaglanej
2 kostki bulionowe (warzywne)
500g pieczarek
2 cebule
sos sojowy
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
opakowanie sera feta
2 łyżki posiekanego szczypiorku
olej
sól, pieprz

1. Kaszę gotujemy do miękkości w wodzie z kostkami warzywnymi.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, po czym dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Skrapiamy sosem sojowym, wrzucamy skórkę otartą z cytryny i szczypiorek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do odparowania wody.
3. Filety kroimy w kostkę, obtaczamy w ulubionych przyprawach. Podsmażamy.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim kolejno: 1/2 kaszy, pieczarki z cebulą, filety, 1/2 kaszy, pokruszony drobno ser feta.
5. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni, przez około 25 minut.

14 komentarzy:

  1. a pewnoscia trafiloby to w moje gusta smakowe :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza jaglana jest nie tylko zdrowa, ale też wszechstronna - taką zapiekankę aż chce się jeść!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie. Uwielbiam takie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie dania, zjadłaby z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna, zapowiada się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I mam już pomysł na sobotni obiadem. Dzięki ;)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP