Kasza jaglana do niedawna kojarzyła mi się raczej ze słodką strona kuchni. Dziś przedstawiam ją w wersji obiadowej. Zapiekanka wyszła tak smaczna, że nie obyło się bez dokładek. :-) Porcja jest spora i na pewno naje się nią cała rodzina. Polecam solidnie doprawić kurczaka, będzie świetnie pasował do delikatnej w smaku kaszy.
2 filety z kurczaka + ulubione przyprawy, u mnie przyprawa barbecue od Przyprawy Świata Gdynia
1 szklanka kaszy jaglanej
2 kostki bulionowe (warzywne)
500g pieczarek
2 cebule
sos sojowy
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
opakowanie sera feta
2 łyżki posiekanego szczypiorku
olej
sól, pieprz
1. Kaszę gotujemy do miękkości w wodzie z kostkami warzywnymi.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, po czym dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Skrapiamy sosem sojowym, wrzucamy skórkę otartą z cytryny i szczypiorek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do odparowania wody.
3. Filety kroimy w kostkę, obtaczamy w ulubionych przyprawach. Podsmażamy.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim kolejno: 1/2 kaszy, pieczarki z cebulą, filety, 1/2 kaszy, pokruszony drobno ser feta.
5. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni, przez około 25 minut.
Pyszne zestawienie smaków :)
OdpowiedzUsuńa pewnoscia trafiloby to w moje gusta smakowe :D
OdpowiedzUsuńooo może mi smakować!!!
OdpowiedzUsuńKasza jaglana jest nie tylko zdrowa, ale też wszechstronna - taką zapiekankę aż chce się jeść!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Uwielbiam takie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe zestawienie w zapiekance:)
OdpowiedzUsuńLubię takie dania, zjadłaby z chęcią :)
OdpowiedzUsuńPomysłowa potrawa na obiad!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńŚwietna, zapowiada się bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńSuper!!
OdpowiedzUsuńI mam już pomysł na sobotni obiadem. Dzięki ;)
OdpowiedzUsuń