stycznia 01, 2015

Sałatka obiadowa z serem feta i olejem z pestek dyni + współpraca z Biooil

Olej z pestek dyni intrygował mnie od zawsze, jednak nigdy wcześniej nie miałam okazji używać go w kuchni. Żałuję. :-) Dziś prezentuję jego zastosowanie w najprostszym z możliwych dań, czyli w warzywnej sałatce obiadowej z serem feta. Dodatek oleju z pestek dyni zupełnie ja odmienił i nadał charakterystycznego, orzechowego posmaku.. Warto zwrócić uwagę na właściwości zdrowotne oleju z pestek dyni. Ale o tym poniżej... :-)


Laboratorium Biooil to firma produkująca oleje tłoczone na zimno i oleje bio. 
Strona internetowa: http://www.biooil.com.pl/

Od firmy otrzymałam olej z pestek dyni, który powstał za pomocą tradycyjnej metody tłoczenia na ciepło. Ma orzechowy smak i aromat i co najważniejsze - wiele cennych wartości odżywczych. 

Zawiera:  kwas linolowy i oleinowy, witaminy: E, B1, B2, B6, dużą ilość witamin A, C i D. Jest bogaty w beta-karoten, potas, selen i cynk. Zawiera również takie substancje odżywcze jak: fitosterole, skwalen, fitosteryny, cytrulinę, kukurbitynę.*


Oleju użyłam podczas przygotowywania sałatki:

mała główka sałaty lodowej
papryka czerwona
1/2 ogórka 
pomidor
1/2 pęczka szczypiorku 
1/2 puszki kukurydzy
ser feta

3 łyżki oleju z pestek dyni Biooil
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz


1. Przygotowujemy warzywa. Kapustę pekińską drobno siekamy. Ogórka kroimy w półplastry, pomidora również, paprykę na kawałki (ja obrałam ją ze skóry).
2. Ser feta kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Wraz z kukurydzą dodajemy do przygotowanych warzyw. 
3. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: olej z pestek dyni mieszamy z sokiem z cytryny, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. 
4. Sos wlewamy do warzyw i sera. Mieszamy.


8 komentarzy:

  1. super pomysł na sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie :)) Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto,szybko i zdrowo:)Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobry pomysł na sałatkę:) wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie przepis trochę prostszy: http://www.gastrozofia.com/salatka-awokado-olejem-pestek-dyni/, ale olej z pestek dyni uwielbiam, więc na pewno wypróbuję go w połączeniu z fetą ;)

    PS. Też mam ten BIOOIL- jest fantastyczny!

    OdpowiedzUsuń
  6. olej z pestek dyni najlepszy jest ze Styrii, z Austrii, kosztuje sporo, ale jest meggaaa... oryginalny olej jest ciemno zielony ... prawdziwy i aromatyczny...

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP