Olej z pestek dyni intrygował mnie od zawsze, jednak nigdy wcześniej nie miałam okazji używać go w kuchni. Żałuję. :-) Dziś prezentuję jego zastosowanie w najprostszym z możliwych dań, czyli w warzywnej sałatce obiadowej z serem feta. Dodatek oleju z pestek dyni zupełnie ja odmienił i nadał charakterystycznego, orzechowego posmaku.. Warto zwrócić uwagę na właściwości zdrowotne oleju z pestek dyni. Ale o tym poniżej... :-)
Laboratorium Biooil to firma produkująca oleje tłoczone na zimno i oleje bio.
Strona internetowa: http://www.biooil.com.pl/
Od firmy otrzymałam olej z pestek dyni, który powstał za pomocą tradycyjnej metody tłoczenia na ciepło. Ma orzechowy smak i aromat i co najważniejsze - wiele cennych wartości odżywczych.
Zawiera: kwas linolowy i oleinowy, witaminy: E, B1, B2, B6, dużą ilość witamin A, C i D. Jest bogaty w beta-karoten, potas, selen i cynk. Zawiera również takie substancje odżywcze jak: fitosterole, skwalen, fitosteryny, cytrulinę, kukurbitynę.*
Oleju użyłam podczas przygotowywania sałatki:
mała główka sałaty lodowej
papryka czerwona
1/2 ogórka
pomidor
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 puszki kukurydzy
ser feta
3 łyżki oleju z pestek dyni Biooil
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
1.
Przygotowujemy warzywa. Kapustę pekińską drobno siekamy. Ogórka kroimy w
półplastry, pomidora również, paprykę na kawałki (ja obrałam ją
ze skóry).
super pomysł na sałatkę :)
OdpowiedzUsuńSmaczne ;))
OdpowiedzUsuńPysznie :)) Szczęśliwego Nowego Roku :)
OdpowiedzUsuńProsto,szybko i zdrowo:)Pozdrawiamy cieplutko:)
OdpowiedzUsuńPyszna:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł na sałatkę:) wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńU mnie przepis trochę prostszy: http://www.gastrozofia.com/salatka-awokado-olejem-pestek-dyni/, ale olej z pestek dyni uwielbiam, więc na pewno wypróbuję go w połączeniu z fetą ;)
OdpowiedzUsuńPS. Też mam ten BIOOIL- jest fantastyczny!
olej z pestek dyni najlepszy jest ze Styrii, z Austrii, kosztuje sporo, ale jest meggaaa... oryginalny olej jest ciemno zielony ... prawdziwy i aromatyczny...
OdpowiedzUsuń