stycznia 02, 2015

Kruche babeczki na słono (z farszem mięsno-serowym)

W końcu znalazłam przepis idealny jeśli chodzi o kruche babeczki. :-) Nie pękają, nie tworzą się na nich pęcherzyki powietrza, nie odkształcają się. Znalazłam go tutaj: KLIK. Farsz wymyśliłam sama, biorąc pod uwagę to, na co miałam ochotę. Wyszła z tego idealna, imprezowo-sylwestrowa przekąska.


Kruche babeczki:
2 szklanki  mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
250g margaryny
3 żółtka
1 łyżeczka soli

Farsz:
2 średniej wielkości cebule
500g mielonego mięsa
500g pieczarek
1/2 puszki kukurydzy
200g żółtego sera
1/2 pęczka zielonej pietruszki
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

Kruche babeczki:
1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schłodzić w lodówce około 30 minut. 
2. Ciasto wałkować niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawać koła trochę większe od średnicy foremki. 
3. Ciastem wykleić wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuć kilkukrotnie widelcem.
4. Piec w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru.

Farsz:
1. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. 
2. Dodać mielone mięso, posypać solą, pieprzem, papryką. Smażyć do zarumienienia. 
3. Dodać starte na tarce pieczarki, smażyć do wyparowania wody. Doprawić do smaku, pozostawić do wystudzenia.
4. Do wystudzonych składników dodać kukurydzę, starty na tarce żółty ser, pokrojoną zieloną pietruszkę. Wymieszać wraz z majonezem. 
5. Farszem napełnić babeczki. 

14 komentarzy:

  1. Babeczki wyglądają wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam kiedyś bardzo podobne babeczki. są pyszne. mniam. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. abeczek z takim nadzieniem jeszcze nie jadła, ale połączenie pieczarek, mięska i sera z kukurydzą bardzo mi pasuje :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przekąska na zimno :)
    Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm... Wytrawne babeczki to jest to co kocham!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała przystawka, uwielbiam takie jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychota, dobry pomysł na urozmaicenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda pysznie;) ja dziś przygotowałam muffiny na słono;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super babeczki! Robię podobne tylko mięso smażę z pomidorami a zamiast majonezu daję sos czosnkowy. A Twoje wyglądają tak smakowicie, że muszę i takich spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile wychodzi babeczek z tego przepisu??

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP