Faszerowane ziemniaki ostatnio robią u nas furorę:). Ważne by podać je w mundurkach i mocno zapiec - wtedy smakują najlepiej.
6 dużych ziemniaków
250g boczku wędzonego
250g pieczarek
1 duża cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
200g tartego żółtego sera
sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Przekrawamy wzdłuż na pół, dużą łyżką wydrążamy środek maksymalnie jak to możliwe.
2. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki w półplastry. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek z cebulą do zarumienienia, następnie dodajemy pieczarki, dusimy do odparowania wody.
3. Mieszamy ze sobą boczek z cebulą i pieczarkami, starty ser, natkę pietruszki i wydrążone środki ziemniaków. Doprawiamy do smaku.
4. Tak przygotowanym farszem napełniamy ziemniaki. Zapiekamy w 200 stopniach przez 30 minut.
ziemniaki zapiekane, obiad, pomysł na obiad, ziemniaki faszerowane, danie obiadowe, dania obiadowe, boczek, pieczarki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.