listopada 28, 2021

Ziemniaki faszerowane boczkiem, pieczarkami i śmietaną

Faszerowane ziemniaki ostatnio robią u nas furorę:). Ważne by podać je w mundurkach i mocno zapiec - wtedy smakują najlepiej. 


6 dużych ziemniaków
250g boczku wędzonego
250g pieczarek 
1 duża cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
200g tartego żółtego sera
sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka

1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Przekrawamy wzdłuż na pół, dużą łyżką wydrążamy środek maksymalnie jak to możliwe. 
2. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki w półplastry. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek z cebulą do zarumienienia, następnie dodajemy pieczarki, dusimy do odparowania wody. 
3. Mieszamy ze sobą boczek z cebulą i pieczarkami, starty ser, natkę pietruszki i wydrążone środki ziemniaków. Doprawiamy do smaku. 
4. Tak przygotowanym farszem napełniamy ziemniaki. Zapiekamy w 200 stopniach przez 30 minut. 




ziemniaki zapiekane, obiad, pomysł na obiad, ziemniaki faszerowane, danie obiadowe, dania obiadowe, boczek, pieczarki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP