Chili con carne w formie zapiekanki? Pewnie! W połączeniu z ziemniakami tworzy sycący obiad.
1 kg ziemniaków
500g mięsa mielonego
2 czerwone papryki
1 puszka czerwonej fasoli
1 duża cebula
1 butelka passaty pomidorowej
olej
przyprawa do dań meksykańskich
200g tartego, żółtego sera
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, studzimy. Kroimy w grube plastry.
2. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone wraz z cebulą i papryką. Dodajemy passatę, dusimy do miękkości warzyw. Dodajemy przyprawę i fasolę opłukaną na sitku pod wodą. Studzimy i mieszamy z ziemniakami i serem (1/4 sera zostawiamy do posypania).
3. Zapiekankę wykładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
chili con carne, czerwona fasola, ziemniaki, zapiekanka ziemniaczana, obiad, dania obiadowe, danie obiadowe, przepis, przepisy, mięso mielone
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.