Cieszmy się leśnymi grzybami o każdej porze roku. Jesienią jedzmy te przyniesione prosto z lasu a w pozostałym czasie korzystajmy z zamrożonych zapasów. Dzisiejsza propozycja to grzybowy obiad w kilka chwil:).
200g podgrzybków lub prawdziwków (świeżych lub mrożonych)
200g makaronu świderki
2 łyżki suszonej natki pietruszki
1 duża cebula
200ml śmietanki 30%
2 łyżki masła
tarty twardy ser do posypania
sól, pieprz
1. Grzyby kroimy w dużą kostkę. Mrożone wcześniej rozmrażamy i odsączamy na sitku. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy grzyby i cebulę przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę, sól, pieprz i suszoną natkę pietruszki. Dusimy aż sos zgęstnieje.
3. Dodajemy makaron, mieszamy do połączenia składników. Przekładamy na talerz, posypujemy startym serem. Dekorujemy świeżymi ziołami.
makaron, podgrzybki, prawdziwki, grzyby, makaron z grzybami, grzybowy makaron, obiad grzyby, sos grzybowy, sos śmietanowo-grzybowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.