stycznia 15, 2018

Hummus z kurczakiem i grzankami

Pomysł na pyszną kolację!:) Hummus najlepiej smakuje na grzance, z położonym na wierzchu kurczakiem. Kompozycja idealna.



Hummus:
2 szklanki suchej ciecierzycy
3 ząbki czosnku
4 łyżki pasty tahini
sok z 1/2 połówki cytryny
oliwa, około 100 ml 
sól, pieprz kolorowy

Kurczak i grzanki:
2 filety z kurczaka
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
olej
chleb tostowy


1. Przygotowujemy hummus: ciecierzycę zalewamy wodą 10 cm ponad jej poziom w misce. Zostawiamy na noc. Rano gotujemy przez 2 godziny, studzimy. Miksujemy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli hummus będzie zbyt gęsty, dolewamy odrobinę przegotowanej wody.
2. Filety kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami, dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju. Chleb tostowy podgrzewamy w opiekaczu lub na grillu. 
3. Na talerz wykładamy obok siebie hummus, grzanki i kurczaka.




2 komentarze:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP