Co prawda sezon na grzyby już dawno za nami, ale to dobry czas by wyjąć z zamrażarek i słoików zgromadzone zapasy:). Do sosu dodałam intensywny w smaku ser cheddar, który dodatkowo podkręcił smak dania. Pycha!
200g makaronu świderki
200g makaronu świderki
300g podgrzybków, mogą być mrożone
1 cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
200 ml śmietany 18%
100g sera cheddar
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka słodka
olej
1. Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek i natkę siekamy. Ser ścieramy na tarce. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka, cebulę i grzyby przez około 10 minut. Zalewamy wodą, dusimy przez około 30 minut, woda powinna wyparować.
3. Dodajemy natkę, czosnek i śmietanę. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z makaronem. Przed podaniem posypujemy natką i serem.
Uwielbiam dania z makaronem, więc z pewnością wypróbuję ten przepis w niedługim czasie! :)
OdpowiedzUsuń