listopada 07, 2017

Paprykowy gulasz z szynki wieprzowej

Gulasz z szynki wieprzowej to chudsza wersja tego dania. Przygotowany z papryką i dużą ilością przypraw jest smaczny i rozgrzewający. Świetny na chłodne dni:).



800g szynki wieprzowej
8 papryk
3 cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki papryki ostrej
4 łyżeczka papryki słodkiej
3 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
olej

1. Szynkę kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w dużym garnku z grubym dnem, na dużym ogniu, na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia.
2. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Czosnek przeciskamy przez praskę.
3. Dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie do podsmażonego mięsa. Smażymy chwilę, po czym wlewamy pomidory z puszki, 1/2 szklanki wody, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 1,5h do miękkości mięsa. Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami.



1 komentarz:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP