Coraz częściej sięgam po przepisy na dania bez mięsa jeśli chodzi o obiady zabierane do pracy. Mięso lubię, ale zrobione na świeżo:). Tortellini, czyli włoskie pierożki same w sobie są pyszne i wymagają niewielu dodatków, które przemieniają je w pełnowartościowe danie.
400g świeżego tortellini (znajdziemy je w lodówkach w marketach)
500g pieczarek
1 cebula
250 ml śmietany 12%
100g sera cheddar
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, papryka słodka
olej
1. Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, cheddar ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy pieczarki. Dusimy do odparowania wody, dodajemy czosnek, natkę i śmietanę oraz przyprawy do smaku. Dusimy jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu.
Mniam, tortellini w takim sosie to naprawdę coś wybitnego <3 Koniecznie robię w tym tygodniu.
OdpowiedzUsuń