Oszukane flaki z prawdziwymi flakami mają wspólne jedynie przyprawy:). Żołądki, które wielu mogą odrzucać zastąpiłam mięsem drobiowym. To jedna z moich ulubionych zup, robiłam ją już kilka razy. Najlepiej smakuje z pieczywem.
1 kg elementów kurczaka, u mnie 6 udek
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 por
1 cebula
2 łyżki przyprawy do flaków
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki majeranku
10 kulek ziela angielskiego
2 duże liście laurowe
sól, pieprz
1. Udka przekładamy do dużego garnka, zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Por i cebulę siekamy. Warzywa dodajemy do garnka, gotujemy przez 1 h. Wsypujemy przyprawy.
2. Kurczaka wyjmujemy z garnka, usuwamy skórki, kości, rwiemy chude mięso widelcem na małe części. Wrzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze chwilę, w razie potrzeby doprawiamy.
Wygląda mega apetycznie. Następnym razem, jak będę robić zupę na bulionie drobiowym to kawałki kurczaka wykorzystam do tej potrawy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńNo cóż wreszcie doczekaliśmy sie przepisu z prawdziwej kuchni .
OdpowiedzUsuńA co powiecie żeby oddać coś z indyka ???