listopada 09, 2017

Oszukane "flaki" z kurczaka / Flaczki drobiowe

Oszukane flaki z prawdziwymi flakami mają wspólne jedynie przyprawy:). Żołądki, które wielu mogą odrzucać zastąpiłam mięsem drobiowym. To jedna z moich ulubionych zup, robiłam ją już kilka razy. Najlepiej smakuje z pieczywem. 



1 kg elementów kurczaka, u mnie 6 udek 
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 por
1 cebula 
2 łyżki przyprawy do flaków
1 łyżeczka czosnku granulowanego 
2 łyżeczki słodkiej papryki 
2 łyżki majeranku 
10 kulek ziela angielskiego
2 duże liście laurowe
sól, pieprz 

1. Udka przekładamy do dużego garnka, zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Por i cebulę siekamy. Warzywa dodajemy do garnka, gotujemy przez 1 h. Wsypujemy przyprawy. 
2. Kurczaka wyjmujemy z garnka, usuwamy skórki, kości, rwiemy chude mięso widelcem na małe części. Wrzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze chwilę, w razie potrzeby doprawiamy.



3 komentarze:

  1. Wygląda mega apetycznie. Następnym razem, jak będę robić zupę na bulionie drobiowym to kawałki kurczaka wykorzystam do tej potrawy.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No cóż wreszcie doczekaliśmy sie przepisu z prawdziwej kuchni .
    A co powiecie żeby oddać coś z indyka ???

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP