września 05, 2017

Zapiekanka kebab / gyros z wieprzowiną i ryżem

Zapiekanka kebab / gyros jest bardzo znana, ale zazwyczaj podawana jest z kurczakiem:). Ja proponuję bardziej pasujące do niej mięso wieprzowe - dzięki temu smakiem zbliża się do prawdziwego kebaba:). 



500g łopatki lub szynki wieprzowej
200g ryżu
3 papryki: żółta, zielona, czerwona
2 cebule 
1/2 puszki kukurydzy
5 ogórków kiszonych 
2 łyżki śmietany
4 ząbki czosnku
150g tartej mozzarelli 
sól, pieprz, przyprawa kebab/gyros
olej

1. Łopatkę drobno siekamy w cienkie plastry. Paprykę, cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. 
2. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na mocno rozgrzanym oleju, podsmażamy wieprzowinę. Kiedy się zarumieni dodajemy cebulę i paprykę oraz obficie posypujemy przyprawą kebab/gyros. Chwilę smażymy, po czym zalewamy 250ml wody, dusimy do jej odparowania przez około 20 minut. 
3. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki: podsmażone mięso z warzywami, ryż, kukurydzę, ogórki, śmietanę, czosnek, mozzarellę. Doprawiamy do smaku solą i przyprawą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. 




1 komentarz:

  1. Bardzo apetycznie wygląda napewno zrobię pozdrawiam serdecznie 🌹

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP